Света Архијерејска Литургија у Брезни

20161120_085258У недељу 22. по Педесетници, када наша Света Црква прославља Света 33 мученика  у Мелитини и Преподобног Лазара, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у селу Брезна (Архијерејско намесништво таковско). Епископу су саслуживали Архијерејски намесник таковски протојереј-ставрофор Аранђел Даниловић, протонамесник Дејан Ракић, јереј Војислав Рисимић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Александар Ђуричић.

Надахнутом беседом Преосвештени Владика се обратио верном народу речима: „Шта хоће Господ Бог од нас? Господ Бог хоће да се сви људи спасу, да дођу у познање истине. Због тога је створен човек да буде вечито спасен, да вечито, заједно са Господом саображава, и да читав овај свет и створену природу управља према Господу, према Творцу, јер све што је у Господу има вечно битије, вечну радост, вечну истину, вечни живот“.

Подсећајући на данашњу причу која је посвећена нама, а не неком тамо богаташу, Владика пореди привидну благодат овоземаљског живота у коме ужива богаташ са овоземаљским мукама сиромаха Лазара: „И налезећи се у тешким мукама, тај богаташ је хтео да не дођу и његова браћа на то место мучења, да им Лазар посведочи, јер оно што је он живео види да је био промашај, јер грех и јесте промашај. Амартија (Αμαρτια) значи промашај. Наш циљ је да задобијемо Царство Небеско. Све што не води том циљу је промашај. Видели сте – ово сјајно забављање богаташа читав живот био је промашај“.

20161120_103756Преосвештени  Владика је истакао  да најважнији осећај нас крштених јесте да Бог постоји, да истина постоји, и да ће свако добити по заслугама својим. Не смемо заборавити, рекао је: „Све што је овде, на земљи, привремено је и не може душу човекову да задовољи. Не може, зато што је душа наша ловорика, она тражи, и једино тражи, и једино може да се задовољи Богом, вечном речју Божијом и вечним Богом.  Данашње сабрање је значајно, јер је у светоме храму, цркви Божијој, која је мост који премошћује огромну провалију међу нама, зато што нас је овај живот прозлио. Поред нас живе и други, и то треба да се осети чистим срцем. Запитајмо се може ли Бог да обитава у срцу човека који не мари за ближњега свога. У цркви нам Господ отвара ум за другога који живи поред нас. Потребна нам је свест о томе да смо одабрани народ и да Господ Бог призива свакога од нас“.

По завршеној Светој Литургији, Епископ је са свештенством посетио и храм Свете Петке у Коштунићима, учинивши тиме велику радост овом селу. Дочекао га је отац  Дејан, старешина храма, упознавши га са намерама око реконструкције храма.

Након евхаристијског уследило је и сабрање за трпезом љубави коју је приредио старешина храма са Црквеним одбором. Отац Дејан се захвалио Епископу на великој части коју је указао тиме што је посетио ово село у подножју Равне Горе.

ђакон горњемилановачки Александар Ђуричић