Света Архијерејска Литургија на Савинцу

На празник Цвети, 24.04.2016.г., Његово Преосвештенство Епископ жички г.  Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у селу Шарани при Црквеној општини Савинац у храму Светог Саве Српског. Саслуживали су: архимандрит Дамјан (Цветковић), Aрхијерејски намесник таковски протојереј-ставрофор Аранђела Даниловића, , протонамесник Драган Ђорем, протојереј Ненад Бајић и протођакон Александар Грујовић. Преосвећени Владика је у својој надахнутој беседи поучио верни народ да истрају на спасоносном путу који води у живот вечни, који сликовито одражавају  догађаји из Христовог живота кроз које и ми састрадавамо и саваскрсавамо. Љубављу домаћина протојереја Ненада Бајића уприличена је трпеза љубави за све присутне. Појао је хор из Мачката који је улепшао литургијско сабрање.

Црква Светог Саве на Савинцу се налази у селу Шаранима, недалеко од Горњег Милановца и подигнута је 1819.г. Ктитор је кнез Милош Обреновић, а саграђена је у знак захвалности за победу на Љубићу. Кнез Милош је обновио цркву 1860.г. а за манастир је проглашена 2009.г. Од 2015.г. поново делује као парохијска црква коју опслужује протојереј Нанад Бајић.

У крипти цркве налазе се земни остаци Мине Караџић Вукомановић, ћерке Вука Караџића и њеног мужа Алексе братанца кнегиње Љубице. Ту се налазе остаци родитеља кнегиње Љубице и остаци Обрена Мартиновића из Бруснице, првог мужа мајке кнеза Милоша (у народу позната као Баба-Вишња) по коме Обреновиће носе презиме. Читава црква је у ствари крипта угледних српских породица 19. Века, Вукомановића и Обреновића.

протојереј Ненад Бајић

 .