Света Архијерејска Литургија на Љубићу код Чачка

DSC_4279Недеља, 19.02.2017. године, Месне покладе, свечано је прослављена  у Храму Светог  Кнеза Лазара на Љубићу, уз присуство великог броја верника Љубића и Чачка. Разлог посебне свечаности на љубићком брду је прослава поводом десет година од оснивања хора „Св. Владика Николај жички“. Тим поводом у канонску посету је дошао Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин, што је додатно увеличало овај догађај.

Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ жички г. Јустин, уз саслужење Архијерејског намесника трнавског Мирослава Петрова, ректора Богословије у Београду  протојереја-ставрофора др Драгана Протића, управника Богословије у Београду протођакона Милана Ковачевића, протосинђела Саве (Илића), протонамесника Владимира Стојковића, протојереја хаџи Србољуба Стојковића, јереја Јована Стојковића, пароха доброселичког, протођакона Александра Грујовића и ђакона чачанског Драгана Милованчевића.

Поред љубићког хора, својим појањем Литургију су улепшали и хор Богословије „Свети Сава“ из Београда, као и хор „Св. Димитрије“ из Лазаревца.

DSC_4243У надахнутој беседи, Владика жички је тумачећи данашње Јеванђеље, рекао да је ова недеља посвећена сећању на будући суд, суд Божији. Са надом у милост Божију требамо и ми да се потрудимо да за тај тренутак будемо што више спремни. Нама ће Господ праведни, силни и свемоћни, судити зато што је наш Спаситељ дошао у овај свет смирено, родио се као Богомладенац, поживео са нама и у смирењу показао шта треба да чинимо да би задобили Царство Небеско. Неки су прихватали Господа и кроз Њега се спасили, а неки су Га упорно одбијали и порицали да је Господ славе и истинити Бог. Господ је нама дао слободну вољу, да можемо у овоме свету чинити шта желимо, али нам није све на корист. Они који одбацише Господа, мораће да га приме када дође у слави да суди, разлучујући овце од јаради. Овце ће стати са десне стране, а то су они који су угодили Њему. Јарад ће стати са леве стране, и отићи у таму најкрајњу, јер нису желели да буду са Господом. Да би се спасили, Господ од нас тражи оно што је поставио као мерило свих мерила: смирење, трпљење, љубав, молитву, себеприношење на служење Богу и ближњима. „Нека Господ Бог утехе, правде, љубави, буде милостив према нама грешнима, да нам да силе, да вечно славимо Оца и Сина и Духа Светога у све векове и сву вечност“, рекао је Владика.

Након причешћивања Телом и Крвљу Христовом и благодарења Богу, присутни су се послужили на скромној трпези љубави.

DSC_4156Хор „Св. Владика Николај“ основан је 2007. године у време Васкршњег поста, са жељом оснивача да се код младих верника негује православно црквено појање и учествовање на Светој Литургији. После десет година постајања, хор је својим појањем у многим храмовима, учествовањем на више концерата и других културних манифестација, посебно када је црквено појање представљано, доказао, да је својим квалитетима веома напредовао. Својим наступима у храмовима широм Србије, као и на Светој Гори, учешћем на богослужењима, обогаћен је рад хора. Сада хор „Св. Владика Николај жички“ својим појањем улепшава Богослужења у Храму Светог Кнеза Лазара на Љубићком брду. Круна обележавања десет година од постојања хора „Св. Владика Николај жички“ био је величанствени концерт, одржан у дому културе у Чачку, пред око 1000 гледалаца. Поред хора „Св. Николај жички“ у програму су учествовали и хор Богословије „Свети Сава“ и хор „Св. Димитрије“ при Цркви Светог Димитрија у Лазаревцу.

ЦО при Храму Светог Великомученика Лазара на Љубићу