Света Архијерејска Литургија и рукоположење у Храму Светог Саве у Краљеву

Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Епархије жичке. Владики су, поред братства храма, саслуживали и старешина пожешки протојереј Божо Главоњић, парох пожешки протојереј Милорад Козодер, новорукоположени свештеник Далибор Ђорђевић и ђакон пожешки Михајло Живковић.

У оквиру Свете Литургије, ђакон Михајло, наш суграђанин из Жиче крај Краљева, и бивши успешан вероучитељ краљевачких школа, је руком нашег Архијереја, рукоположен у чин свештеника. Свештеник Михајло је, годинама уназад, на разне начине учествовао у животу краљевачких црквених заједница, а посебно у црквеној заједници храма на Берановцу, где је својим појањем улепшавао црквена богослужења.

Владика, је после рукоположења, упутио неколико пригодних речи, подсетивши јереја Михајла, али и све нас, да је свештенство јарам Христов – терет који носи своју тежину, али, по оној јеванђелској Христовој речи, ако се човек у својим напорима ослони на Господа, то ће бити благи јарам. Рукоположење новога свештенослужитеља је, истакао је Владика, велика радост и празник Цркве јер се тиме Црква обнавља и подмлађује и остаје и за времена пред нама. Потом му је пожелео да са одговорношћу носи најузвишеније призвање приношења Светих Дарова у оквиру Литургије.

Владикиним жељама се придружујемо и ми, његови пријатељи и браћа у Христу, јер смо се док је био житељ Краљева редовно литургијски сусретали око Свете Чаше Христове. Аксиос! Достоин! Достојан!

Ђакон Стефан Милошевски