Свештеним сабрањем при Храму Светог Саве у Краљеву предстојао Епископ Јустин

P1090517На дан када Света Црква са васкршњим песмопојањем Господа прославља и триодском химнографијом посвећеном Недељи о митару и фарисеју, литургијским сабрањем у Храму Светог Саве у Краљеву је предстојао Епископ жички г. Јустин. Уз свештеносаслуживање протојереја – ставрофора Велибора Џомића и братства храма, молитвено учешће верног народа Божијег и торжествено појање певнице, литургијско свештенодејство је уистину изобразило Тајну Будућег Века која се овде и сада пројављује.

 

Након читања јеванђелског текста, који собом доноси Суд Божији над историјом, по речима мистагогијског тумачења Светог Максима Исповедника, речи поуке сабранима је упутио Епископ Јустин. Он је подсетио да увођење Триода у богослужбени круг поручује да се приближило време Васкршњег поста. Као што се за сваки животни подухват одговоран човек унапред припрема, тако је и са духовним животом. Смирење нам се кроз причу о митару и фарисеју препоручује као темељ предстојећег подвига. Оно је по светоотачком искуству “мајка свих врлина“, коју је у новије време старац Тихон, духовни отац Светог Пајсија Светогорца, описао упечатљивим речима: “Бог сваког човека благосиља једном руком, а смиренога са обе руке“. Овим речима Епископ је свима препоручио врлину смирења, а истовремено указао на опасност од самоузношења и осуђивања других људи. Фарисејева молитва, иако заснована на праведности по прописима Мојсијевог законодавства, није била богоугодна. У њој није било смирења, већ осуђивања које представља “узимање Божијег Суда у своје руке“. Пример на који треба да се угледамо је смирени цариник и његов вапај: “Боже, милостив буди мени грешноме“. Ово је основ исихастичке молитве коју нам Предање Цркве до данас препоручује. Кроз предстојеће недеље, богослужење ће нам предложити и друге врлине које све заједно као циљ имају сједињење са Богом кроз Свету Тајну Причешћа, рекао је Владика Јустин.

P1090502Након приношења и узношења предложених Дарова и Силаска Духа Светог на њих и на нас, мноштво верног народа је приступило причешћивању Телом и Крвљу Христовом у заједници свих Светих.

Благодарећи Богу за изобиље милости којом нас дарује кроз светотајински живот, молимо се да нас оснажи за предстојеће великопосне подвиге.

јереј Александар Р. Јевтић