Свечано затварање АРЛЕММ – а

1По шести пут у Ариљу је од 19. јула до 2. августа одржана ариљска летња музичка манифестација – АРЛЕММ. АРЛЕММ је културно – едукативна манифестација која окупља најеминентније уметнике, професоре и предаваче из различитих уметничких поља: класичне, духовне, традиционалне и џез музике, као и људе креативних способности, са идејом да, првенствено деци и младима а онда и свим слојевима друштва, приближи праве културне вредности.

За петнаест дана свог трајања Ариљци су имали прилике да на АРЛЕММ-у присуствују многобројним културним и духовним догађајима, од којих ћемо овде поменути само најзјначајније.

Наш познатни уметник и извођач етно-музике Слободан Тркуља одржао је 24. јула на платоу испред градске галерије у Ариљу предавање на тему „Модерна традиција“.

Фестивалски програм је одржаван на неколико места у граду од којих је најатрактивнији Уски Вир – острво на реци Рзаву где су одржавани концерти учесника АРЛЕММ-а од којих су, свакако, најпознатији: мађарски виолиниста светског гласа Роби Лакатош који је наступио 31. јула и свима знан македонски гитариста Влатко Стефановски који је у двоипочасовном концерту 1. августа одушевио све присутне.

Уз благослов и свесрдну помоћ старешине храма Светог Ахилија протојереја Драгана Стевића, протојереја Мирчете Крупниковића и јереја Бојана Милошевића, ове године је АРЛЕММ био много богатији духовним садржајима.

У среду 29. јула у дворишту породице Бркић, у прелепом амбијенту, отворена је изложба фотографија Сретена Вуковића „Хиландар – неочекивано путовање“.

У четвртак 30. јула, од 20.30 часова, у порти Цркве светог Ахилија, одржано је предавање на тему Богољубље и страхопоштовање. Предавач је био протојереј проф. др Љубивоје Стојановић, редовни професор на Богословском факултету у Србињу, некадашњи одговорни уредник листа Православље, аутор бројних књига и предавања на тему теологије, религије и образовања.

На Илиндан 2. августа Свету Литургију служио је протојереј-ставрофор др Владимир Вукашиновић професор Богословског факултета у Београду са ариљским свештенством. У препуној драгутиновој задужбини професор Влада је произнео надахнуту беседу на тему наше вере у Господа Исуса Христа. У 20.30 часова у порти храма Светог Ахилија свечано је затворен овогодишњи АРЛЕММ  уз концерт Дивне Љубојевић, хора Мелоди и полазника Студија за духовну музику.

Надамо се да ће од ове године овакви духовни садржаји постати традиција на АРЛЕММ-у и место драгог сусрета свих Ариљаца и гостију Ариља.

вероучитељ Ненад Стефановић