Свечана Светосавска академија у Чајетини

У понедељак 28. јануара 2019. године са почетком у 19:00 часова одржана је свечана Светосавска академија у чајетинском Дому културе, у част и спомен једног од највећих Срба икада – Светитеља Саве, првог српског Архиепископа, творца самосталне српске Цркве и сатворца прве српске краљевине.

Старешина Светоархангелског храма у Чајетини јереј Петар Лазић у сарадњи са Општином Чајетина, Туристичком организацијом Златибор и старешином Храма Свети Василије Острошки у Пријепољу протојерејем Игором Ерићем је по други пут организовао Светосавску академију.

Културно-уметнички програм је отворио црквени хор Свети краљ Владислав из Пријепоља првим строфама Химне Светом Сави и током програма отпевао низ дивних старих српских песама, како црквених тако и световних. Недуго након отварања сабранима се обратио јереј Ненад Ивановић, старешина Храма Преображења Господњег на Златибору са пригодном и надахнутом беседом о Светом Сави. О. Ненад је нагласио да Свети Сава није био пастир Српске Православне Цркве само овде, на земљи, већ за вечност и да се у свом пастирском раду трудио да буде причасник овоземаљског сабрања али и небеског царског из ког је и црпео љубав, мудрост и снагу за рад. Такође је нагласио да се светитељ трудио да све са чиме се сретао преобрази Божанском љубављу и учини да постоји за вечност.

 

Након тога је наступала етно група Верен, гуслар Данило Пузовић, Лука Видаковић фрулаш из Пријепоља и Марко Џамбасовић, фрулаш из Чајетине. Пред сам крај програма присутнима се обратио јереј Петар Лазић, старешина Храма Светрог Архангела Гаврила и организатор овогодишње академије речима захвалности свима који су помогли организацији академије, најпре Општини Чајетина, затим Туристичкој организацији Златибор, Спортском центру Чајетина, протојереју Игору Ерићу и свима који су дошли са њим из Пријепоља да увеличају овогодишњу академију, јереју Ненаду Ивановићу и осталим учесницима. Такође се захвалио свима који су издвојили време да присуствују свечаности, нагласивши да је то на духовну изградњу свих нас и поручио да онај који воли Светога Саву и Господа самог воли.

 

Програм је затворио хор Свети краљ Владислав последњим строфама Химне Светом Сави и многољетствијем. Са надом да се следеће године о Савиндану сретнемо у здрављу и духовној радости у Чајетини на новој духовној академији, молитвама Светитеља Саве Богу Тројичном и Човекољубивом нека је слава и хвала вавек. Амин.

Јереј Бојан Сујић