Слава Успењског храма у Чачку

Дана 28. 8. 2017. године , на празник Успења Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ  жички  Господин Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Успења Пресвете Богородице у Чачку. Његовом Преосвештенству су саслуживали: Архијерејски намесник љубићки јереј Никола Вучетић, јереј Марко Мирковић, протојереј Крстивоје Милуновић,  јереј Владе Капларевић, јереј Никола Вукобрат, јереј Живко Дамјановић, протођакон Александар Грујовић, ђакон Предраг Радојевић, ђакон Ненад Ивановић и ђакон Младен Стевановић.

У слову архипастирске беседе Епископ Јустин указао је на значај самог празника Успења Пресвете Богородице, али и на значај овога дана за Успенски храм и град Чачак. Владика је казао да је  Пресвета Богомајка скупоцени сасуд у који се уселио створитељ свега видљивог и невидљивог, и да она милошћу својом заступа нас пред престолом Господњим.

Пресвета Богородица у трећој години живота бива одведена у Соломонов храм, као девојчица и би постављена у Светињу над Светињама, тамо где Првосвештеник једном годишње залази да принесе жртву за грехе своје и народне. Она је ту провела читавих дванаест година припремајући душу своју и срце своје.

Владика је у беседи истакао место Пресвете Богородице у домостроју спасења нашега. Подсетио је на њен живот, рођење, зачеће, упокојење чији спомен вршимо, али и на пророштва Старога Завета која су указивала на Њу.

Широм планете се слави и прославља име Пресвете Богородице, од Свете Горе, Синаја, Грчке до Русије. Тако да и ми следујући свима православнима прослављамо Њу, али не просто дивећи се њој, него у свему подражавајући је. Пресвета Богородица и Апостоли су живели у тешким временима, у временима прогона, и није им било лако. Неки су се по својој људској немоћи колебали, али су ипак остајали доследни и истрајни. Немојмо мислити да су та времена или времена светих Немањића била лакша од данашњих. Хришћани свих времена имају исту невидљиву борбу, борбу са духовима таме у поднебесју. На нама је само да се мало потрудимо, рекао је Епископ Јустин.

И на крају, Преосвећени је зажелео да молитвеним заступништвом Пресвете Богородице овај храм буде што пре завршен и да он постане место спасења нашега.

У току Свете Литургије Његово Преосвештенство Епископ Јустин је рукоположио прељинског ђакона Предрага Радојевића у чин презвитера.

Након заамвоне молитве Епископ је пререзао славки колач.

Затим је приређено пригодно послужење за све присутне.

                                                                                                                           Филип Нешковић

                                                                                                                                                   студент ПБФ у Београду