Слава параклиса Преподобних Варлаама и Јоасафа при храму Светог Саве у Краљеву

img_20161202_091835У радости духовноj, попут  деце, окупљени под омофором свога духовног оца, Његовог Преосвештенства Владике Јустина, заблагодарисмо Господу на дивним и изванредним даровима љубави којима нас непрестано дарује. У Причасној Чаши, сједињујући се са Господом,  прославили смо у параклису Храма Светога Саве празник преподобних Варлаама и Јаосафа.

Ови угодници Божији просијаше и својим животом сведочише Васкрслог Господа у земљи индијској. Јоасаф беше царевић на двору индијског цара Авенира, али све задовољство које му пружаше живот на царском двору не беше довољно за његову радост. Он је тежио ка нечему вишем, ка нечему трајнијем и вечном. Срећа коју имамо уживајући у материјалним добрима јесте кратког даха, а радост у Духу Светоме је непролазна. Овој радости је жудио и царевић када је кренуо у пустињу великом подвижнику и духовнику Варлааму. Код њега је нашао мир, спокој и благодат која га је учинила радосним. Подвизавајући се у духовним подвизима њих двојица задобише Царство Божије.

img_20161202_082747Имајући пример царевића Јоасафа, његовим примером је кренуо и млади царевић рода нашега Растко. Не беше му довољно овоземаљско благо него  искаше Царство Божије, како нас је у пригодној беседи подсетио и поучио отац Дејан Марковић који салуживаше Преосвећеном Владици, заједно са нареченим Архијерејским намесником жичким ставрофорним протојерејом Ненадом Илићем. Потпунијем доживљају Литургије као Царства Божијег допринео је својим  благоуханим служењем високопречасни протођакон Александар Грујовић, а све је употпунила у духу православног византијског мелоса благоугодним појањем певница нашег храма на челу са протопсалтом Иваном Трајковићем.

Имајући у виду пример који је следио Растко, потоњи просветитељ и равноапостолни учитељ рода нашега Сава, коме је посвећен наш храм, а чији животопис неодољиво подсећа на житије Јоасафа, блажене успомене почивши Епископ Хризостом је и посветио један од  параклиса овим угодницима Божијим.

Као што су у  храму под једном куполом и  у Царству Божијем су заједно радујући се ови угодници Божији. Још више ће се радовати, ако пример њиховог подвига и побожности следимо и у својим животима.

img_20161202_090359Данас је Светој Чаши приступио велики број верујућих. Неке од њих не видимо често у храмовима, а поједине  никада. Преосвећени Владика нас је подсетио да отпостивши неколико дана и причестивши се, нисмо извршили своју обавезу, ако свој живот наставимо по старом без поста у греху. Ако не променимо своје навике  и не усавршавамо се, ништа нисмо учинили. У живот свој морамо уткати Христа и живети Његовим животом. То непрестано морамо имати на уму. Само на тај начин ћемо задобити ону непролазну радост којој су тежили и благодаћу Божијом је задобили светитељи које данас прослависмо.

Њиховим молитвама нека и нас  помене Господ у Царству Своме, Коме нека је слава и хвала у сва времена. Амин!

                                                                                  протонамесник Радоја Сандо