Слава Храма Светог Саве у Краљеву

Дана 10. маја 2018. године  у Храму Светог Саве у Краљеву је прослављен празник Спаљивања моштију светитеља Саве на Врачару. Како је ово и храмовна слава, литургијско сабрање је било посебно свечано. Светом Архијерејском Литургијом је началствовао Епископ жички г. Јустин. Саслуживало му је мноштво свештенства, како из Краљева, тако и из других места наше Епархије.

 

На богослужењу је присуствовало мноштво верног народа, међу којима и председник Рашког округа г. Небојша Симовић, градоначелник града Краљева г. Предраг Терзић, заменица градоначелника г. Марица Мијајловић, као и представници Војске, Полиције, краљевачких школа и других институција.

 

Лепоти прослављања празника допринело је појање певнице предвођене Иваном Трајковићем, као и црквеног хора. Учествујући у молитви, велики број верног народа је на позив “Са страхом Божијим и вером приступите“ узео учешће у заједници Тела и Крви Христове.

За љубав показану приложништвом намењеним за градњу и улепшавање нашег храма, Епископ је уручио захвалнице градоначелнику Краљева и другим представницима градске власти, као и осталим заслужним појединцима који несебично помажу место које нас је сабрало на молитву.

У поздравној речи, старешина храма протојереј Радоја Сандо је поздравио Епископа, представнике власти и све присутне. Подсетио је на лик и дело светитеља Саве и на оно што реч Светосавље значи. Истакао је поштовање које према овом дивном светитељу има не само српски народ, већ и други народи. Пример је бугарски народ у околини Трнова, где су поклоници из Краљева имали прилику да виде гроб Светог Саве и чују о чудесима која чини.

У обраћању сабрању, Епископ Јустин је оживео лик младог Растка који одлази на Свету Гору и постаје монах Сава чије ће житије како за земног живота тако и по престављењу бити путоказ српском роду. Његова улога у формирању Српске Цркве, народности и државе је пресудна. Он је посебно важан и светли лик за васпитање будућих младих генерација. Владика се обратио и деци, која су присуствовала у великом броју, да треба да што више читају и науче о Светом Сави како би видели какви треба да буду. Осврнуо се на актуелну друштвену отуђеност и опасности које прете и брину све савесне људе. Црква је место где стичемо од Бога снагу да се боримо са бригама и проблемима, да их “препливамо као море које нас запљускује својим таласима“ и “да носимо бремена једни другима, и тако испунимо заповести Божије“. Она је потребна свима, младима и старима, високо и мање образованима, онима на власти и на сваком другом људском занимању. Само кроз Цркву ми као народ опстајемо као изворно и аутентично слободни, чему је доказ и 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве које ћемо прославити наредне године, истакао је Епископ Јустин.

По резању славског колача и завршетку Литургије, за све присутне је спремељно послужење, а заједничење је настављено уз трпезу љубави.

Протонамесник Александар Р. Јевтић