Слава Храма Преподобне мати Ангелине у Закути

У недељу 12. августа 2018. г. на дан спомена Свете мајке Ангелине Српске, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Свете мајке Ангелине у Закути.

Преосвећеном Владики саслуживали су: архијерејски намесник гружански протојереј-ставрофор Милосав Живановић, парох пајсјевачки протојереј Војин Маловић, парох закутски протонамесник Александар Тодоровић, војни свештеник потпоручник Владимир Благојевић и протођакон Александар Грујовић.

У беседи Епископ је поучио сабрану паству јеванђелским истинама. Подсетио је на подвиг сведочења доброте, али и мудрости у времену чији смо учесници и које доноси многе друштвене изазове. У њима је својевремено и Света мати Ангелина истрајавала на свом путу. Преосвећени Владика је тумачећи данашње Свето Јеванђеље, причу о дужнику и дужницима, нагласио да смо сви дужници Божији. Добили смо живот, добили смо то да будемо хришћани, да будемо крштени и миропомазани и зато смо дужници. Како смо дужни Богу, тако смо дужни и ближњима својима, а и они нама. Да се уједно и кајемо за наша лоша дела, јер само покајање нас може поставити пред Бога. Колико год се ми налазили на земљи, ми грешимо, јер смо људи и ми то бирамо по својој слободној вољи. Можемо да грешимо и не морамо, ми то бирамо, хоћемо ли светлост или таму. Ако решимо да живимо благочестиво и свето онда Господ Бог помаже. Он нам даје силе у Цркви, а воде нас и светитељи Божији, цео облак оних који сведоче Бога и величају Његову силу.

Након Свете Литургије уследио је литијски опход око храма, где су упућене молитве благодарности и захвалности Господу и Његовој великој угодници Светој мати Ангелини.

За све присутне је припремљена трпеза љубави, трудом и залагањем благочестивих колачара из Петропоља и Закуте.

Филип Маловић,

ученик Богословије