Слава цркве Св. Оца Николаја у Ивановцима на Камаљу

Академик Милован Данојлић, српски песник, писац и преводилац, подигао је у свом родном селу, Ивановци код Љига, храм посвећен Св. Оцу Николају. Ову невелику цркву је по благослову блаженопочившег Епископа жичког Стефана освештао Епископ Атанасије (Ракита) 2001. год. И ове године, на дан храмовне славе – Пренос моштију Св. Оца Николаја, 22. маја, служена је св. Литургија, а после литије око храма преломљен је славски колач. Припремљена је и трпеза за све присутне од којих су најбројнији ђаци из околних  школа.

Старешина цркве, протојереј Светолик Марковћ, је у беседи нагласио потребу за радошћу коју хришћани морају поседовати. Бол, брига, стрепња, патња су последице људског пада. Одсуство радости значи одсуство Бога,  а Господ је рекао „радујте се, и опет вам кажем радујте се“,  „јер ја сам са вама до свршетка века“.

Ученици из основних школа у Ивановцима, Козељу и Љигу  сваке године учествују у празничном сабрању. Ове године ученици ОШ „Сава Керковић“ у Љигу извели су представу „Успавана лепотица“, а ученици из Ивановаца и Козеља су, такође, припремили краћи програм. Представу су припремиле учитељица Снежана Жиловић и васпитачица Јована Каргановић. Кратко поздравно слово изговорила је и професорка Марјана Обрадовић из основне школе у Љигу.

Сваке године ЦО Љиг организује долазак неког од  дечијих песника. Прошле године гост је био Љубивоје Ршумовић, а ове године у госте је позван Драган Лакићевић, главни уредник Српске Књижевне Задруге из Београда. Деца су имала прилику да чују неколико његових прича о Светом Сави из књиге „Легенде о Светом Сави“.

Већ постаје традиција да на дан храмовне славе цркве у Ивановцима буде одржана и манифестација „Сусрет с песником“. Потреба за живим сусретом лицем к лицу је насушна потреба сваког човека. У сусрету са другим људима човек се формира као личност. На Литургији, у Цркви ми сусрећемо Бога, али исто тако сусрећемо и друге људе. Веома је важно  да деца и млади сусретну оне који ће им указати на праве вредности. Оно што је свакако значајно за младе у времену дигитализације и компјутеризације је дружење са књигом. Управо је то нагласио Драган Лакићевић поручивши присутној деци да стално читају; приче, бајке, легенде, песме и романе.

Из Француске је дошао и ктитор овог храма, Милован Данојлић, који својим присуством доноси радост деци, а и својим земљацима.

Слаба киша која је падала током дана није могла да  скине осмехе са лица присутне деце.

                                                                                                         протојереј Светолик Марковић