Школска слава Свети Сава у ОШ “Алекса Дејовић“, Севојно

IMG_3354Школска слава – Свети Сава прослављена је у ОШ „Алекса Дејовић“ Севојно кроз низ догађаја повезаних у својеврсну недељу Светосавља.

Први догађај представља духовно вече, које је одржано 25.01.2017. године у организацији наше школе, чији су носиоци били ученици верске наставе и библиотека школе, уз свесрдну подршку директора господина Влада Живановића и колектива школе. Срж духовне вечери било је предавање које је одржао протојереј – ставрофор Милић Драговић, уважени теолог, вероучитељ и врстан предавач.

Духовно вече је отворила ученица  Сара Вучковић казивањем стихова од којих је сачињена „Химна љубави“ Светог апостола Павла. Након тога је Вера Д. Рајаковић, наставница српског језика и књижевности изговорила стихове песме „Молитва“  познатог руског књижевника Александра Солжењицина.

IMG_3364После уводне речи домаћина, отац Милић се обратио присутнима бираним речима са намером да им изнесе његов доживљај и схватање лика и дела Светог Саве. Осврћући се на тему, предавач је на самом почетку истакао да Светог Саву са пуним правом називамо просветитељем, учитељем и наставником Православља и да његов живот и бројни историјски догађаји то потврђују, иако такав епитет није лако стећи ни у једном времену.

Измољен као дар од Бога, Свети Сава је, по сведочењу својих животописаца, монаха Доментијана и Теодосија, био утеха својим старим родитељима. Али, по Божијој вољи био је позван да постане много више од тога. Васпитаван у православној вери, на Јеванђељу Христовом, правим примерима и житијима светих, особито житију светих Варлаама и Јоасафа, Сава је од малих ногу осетио Божији призив да целим својим бићем послужи Богу и ближњима. Одрекавши се владарске круне, принчевског звања, световног имена Растко и почасти, вођен љубавном чежњом за Христом одлази у Свету Гору и постаје монах Сава, по светом Сави Освећеном, у чијем манастиру након много година бива дариван игуманском патерицом и иконом Пресвете Богородице Млекопитатељнице.

Проводећи живот у непрекидном молитвеном подвигу и телесном труду, он се сусреће са Христом лицем у лице, свакодневно се најприсније сједињује са Њим у Светој Тајни Евхаристије и постаје Његов потпуни следбеник и ученик. Од Христа Учитеља прима истинску мудрост, бива просветљен аутентичним Богопознањем и уведен у тајне вере и вечног живота и постаје прави наставник пута што води у Царство Божије. Зато и успева да заљуља Србе у колевци Православља, да постави стамене темеље наше Цркве и државе и трасира пут којим су пошли многи наши сународници. Показује се као врстан књижевник, мудри дипломата, аутентични космополита и истински родољуб, добри пастир који чува поверене му јагањце од гладних вукова мржње, злобе, зависти, сујеверја, зловерја, неслоге, властољубља, сујете и сваког другог зла. И посебно као просветитељ који приводи поверени му народ Христу Животодавцу учећи своје сународнике, савременике и потомке да своју веру сведоче својим делима, да буду честити, добри и поштени људи, вредни, радни и спремни да следе свога страдалог и васкрслог Господа у свему до краја. Читава плејада његових ученика, из које издвајамо светог Арсенија Сремца, светог Саву II, светог Никодима, светог Данила II, светог Василија Острошког, светог Петра Цетињског, светог игумана Пајсија и ђакона Авакума, светог Николаја жичког, преподобног оца Јустина Ћелијског, Михајла Пупина, патријарха Павла…сведоче о величини свог учитеља. И о верности Учитељу и Господу Христу, „који је прави Пут, Истина и Живот“ ( Јн 14, 6). О томе сведоче и народне приче о Светом Сави у којима сазнајемо да Сава учи наш народ како да се бави воћарством, калемарством, ратарством и другим видовима пољопривреде, како да штеди, да се сложи и обожи, како да се моли Богу и да постане и остане народ Божији…О томе сведочи и цела српска земља испуњена Савиним стопама, Савиним изворима, Савиним долинама и Савиним црквама…О томе сведочи и немоћ турског завојевача да уплаши наше претке спаљивањем Савиних моштију, као и немоћ многих других који су желели да се Савино име, лик и дело избришу из историје, колективног сећања, душа и срца наших сународника… А свети Сава, наш молитвеник пред Господом, и даље нас поучава и позива да својим примером, својим речима и делима учимо нашу, али и поверену нам децу у школским клупама како да у времену друштвених мрежа, али и многобројних друштвених проблема постану и остану деца Божија, тежећи ка максимализму људскости, пуноћи људског достојанства – светости.

 

Након занимљивог и инспиративног предавања, отац Милић је одговарао на питања учесника ове духовне вечери, указујући да је вера интелектуални и духовни подвиг који нас, уз Свете Тајне и свете врлине и под очинским вођством наших пастира, свештеника и епископа, архиепископа Светог Саве и Пастироначалника Христа уводи у незалазни дан Царства Божијег, у коме се време преображава у вечност, а живот постаје Небеска Литургија, радост, песма, заједница у којој је „Бог све у свему“ ( I Кор 15, 28). Присутни ученици, родитељи, наставници и остали учесници понели су са собом лепе утиске, чувши реч више о наставнику Православља и имајући прилику да сазнају и нешто ново о суштини и значају његовог просветитељског рада, да се утврде у вери и познавању православне духовности.

А да су схватили зашто се потомак из корена Немањића, племић српског рода, лишио владарске порфире и обукао, кроз врлине, у светлосну хаљину Небеског Творца, позивајући нас да кренемо стазом обожења која води од човека до Богочовека Христа, ученици су показали и кроз ликовни и литерарни израз. Вођени сигурном руком свог наставника ликовне културе Горана Марковића, ученици су недељама стварали своја мала уметничка дела, од којих су многа нашла своје место на паноима у холу наше школе и издвојеног одељења у Крвавцима, као саставни део изложбе посвећене Светом Сави, „небеском човеку и земаљском анђелу“. Реализацији овог догађаја свој допринос су дали и ученици верске наставе.

IMG_3366Централни догађај прослављања самог дана Светог Саве започео је служењем Свете Литургије у Храму Сабора светог Архангела Гаврила у Севојну, у којој су учешће  узели и многи ученици Школе. Након Свете Литургије, ученици православног катихизиса су извели пригодан програм у Цркви за окупљене ученике, свештенство и остале присутне учеснике овог евхаристијског сабрања.

 

Дан славе у школи је имао ток традиционалног реда и поретка, сачињен од чина резања славског колача, након кога је изведена пригодна светосавска приредба у којој су учешће узели и ученици веронауке, а потом је организована трпеза љубави за ученике, родитеље, наставнике, градоначелника Ужица, представнике градске управе, новинаре и остале уважене госте. Иначе, садржај целог догађања имао је јачину да покрене на преиспитивање колико ми као народ, а и појединачно, идемо правим путем  аутентичних хришћанских вредности, богопознања и обожења.

 

Славећи Светог Саву, позвани смо да мало по мало, из дана у дан, из труда у труд, из светлости у светлост, из силе у силу узрастамо у Христовој и Савиној науци. Тако ће Светосавље бити уткано у сваки дан живота нашег, а ми Светосавци, не само по имену, него и целим животом својим.

Данијел Микић, вероучитељ у ОШ „Алекса Дејовић“ Севојно

Вера Д. Рајаковић, наставник српског језика и књижевности