Савиндан у Сирогојну

У славу Свете, Животворне и Нераздељиве Тројице и Светога Саве првог Архиепископа српског у Сирогојну је 27. јануара свечано прослављен Свети Сава.

У Храму Светих Апостола Петра и Павла служена је Света Литургија са почетком у 07:30 часова. Светој Литургији је присуствовало око 40 малишана из месне основне школе од којих се већина и причестило. Након завршене Литургије малишани су певали и рецитовали духовне песме и добили пакетиће које је спремила ЦО Сирогојно.

Након поделе пакетића у основној школи „Саво Јовановић“ је са почетком у 11:00 часова одржан културно-уметнички програм који су припремили ученици са својим наставницима.

 

У склопу програма обављено је освећење славског колача и жита и том приликом се месни парох јереј Бојан Сујић обратио деци, наставницима и родитељима беседом у којој је нагласио да сви треба да раздвајамо два термина – „хоћу“ и „морам“. „Хоћу“ као акт љубави и  слободне жеље за нечим, и „морам“ где се укида права слобода и где човек нечему робује. Ако човек ради нешто зато што хоће, то значи да га то радује и да то ради из љубави. Та љубав је благодат Божија која се задобија само у заједници са Богом и ближњима и то на Литургији. Управо овакво „хтење“ или овакву љубав је имао и Свети Сава. Такође је ученицима 8. разреда, који су били и домаћини, поручио да одабир средње школе не бирају само главом, него и срцем и главом и да је то једини гарант да ће оно што одаберу, завршавати и радити са љубављу. Након тога управа школе је са наставницима за све присутне организовала свечани ручак и дружење у просторијама школе.

            Богу Живоме нека је слава и хвала у све векове. Амин.

Јереј Бојан Сујић