Савиндан у Сирчи

Школска слава, Свети Сава, свечано је прослављен у селу Сирчи, најпре литургијским сабрањем у Храму Светог пророка Илије, а потом и свечаношћу у ОШ ,,Јован Цвијић“.
Свету Литургију служио је протојереј Драган Јовић. Црква је била препуна деце, родитеља и мештана који су се, упркос хладном времену и сметовима, сабрали да прославе Светога Саву. На велику духовну радост, ученици су заједно са својим вероучитељем активно учествовали на Светој Литургији, изговарајући молитву Оче Наш, Символ Вере и певајући Светосавску химну. Да радост буде још већа, већина њих је заједно са својим вероучитељем приступила Светој Чаши.

По завршетку Божанствене Литургије, предшколска деца и ђаци ОШ ,,Јован Цвијић“ остали су у храму, казивајући и певајући стихове о Светом Сави. За свој труд, деца су и ове године била награђена пакетићима, захваљујући добротвору и мештанину села Сирча Александру Радосављевићу.

Након доделе пакетића у храму, уследило је освећење славског колача у холу школе и светосавска приредба, у режији наставника српског језика, музичке културе и вероучитеља. Свечаност је отворио директор школе Иван Радосављевић, који је подсетио да српска просвета почива на темељима Светосавља и да на тим темељима треба и даље да се развија. Поред традиционалног наступања школског хора и рецитатора, ове године је у приредбу први пут укључен и мултимедијални део: две ПП презентације о Светом Сави уз музичку пратњу. Презентације су на часовима верске наставе са својим вероучитељем урадили ученици 7. разреда: Јана Весковић, Анђела Стефановић и Немања Вукићевић. Поред наставника и ученика, свечаности су присуствовали и родитељи, мештани села Сирче и Опланића, као и гости који су употпунили данашњу прославу.

Молитвама Светога оца нашега Саве Српскога и свих српских просветитеља и учитеља, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј и спаси нас! Амин.

Вероучитељ Филип Зеленовић