Савиндан у Ариљу

Празник првог српског архиепископа у цркви светог Ахилија у Ариљу и у ариљским школама прослављен је достојанствено и разноврсно.

Најпре је приказан програм основаца који су у „Соколском дому“ уочи Савиндана рецитовали, певали и приповедали о путу молитвености и побожности ка коме нас је Свети Сава упутио. Приказан је и кратак скеч о Светом Сави и вуку.

У истом простору нешто касније Средња школа „Свети Ахилије“ извела је пригодну Академију.

Академија је започета Светосавском химном коју је извела ученица II-4 СШ „Свети Ахилије“, Јелена Ћирковић.

Црквенa општинa је ове године наградила 3 најбоља учесника Светосавског конкурса „Свети Ахилије – пастир добри и учитељ праве вере“ у категоријама: најбоље изговорена беседа, најбоља презентација и најбољи ликовни рад. Новчане награде и пригодне књиге уручио је старешина Цркве Свети Ахилије, протојереј Драган Стевић и то:

Димитрију Поповићу – I-3, за најбоље изговорену беседу;

Лазару Стојићу – IV-4, за најбољи ликовни рад;

Новици Павловићу – IV-2, за најбољу презентацију.

Након тога Димитрије Поповић, победник Светосавског конкурса,  изговорио је награђену беседу која се тиче упокојења Светог Ахилија, чудеса од његових моштију, као и сеоба његових земних остатака.

Средишњи део Академије припао је представи „Срна у изгубљеном рају“, ученика СШ „Свети Ахилије“, по мотивима истоимене  приче Светог Јустина Поповића. Сценарио за представу је начинила и представу режирала професорка Весна Аћимовић.

Овај сценски приказ је отрежњујућа, болна слика стања српске младежи на почетку 21. века: њених лутања, посрнућа – слика њеног утрнулог духа омамљеног сурогатима љубави: модом, фејсбуком, reality програмима, алкохолом, „бизнисом“… Глас срне је  глас нежности који храбри и позива на борбу за  оно зрно доброте у сваком од нас. На крају комада, ипак, она успева да сједини залутале младе душе!

Публика је  представу поздравила громким аплаузом.

На сам празник деца су у великом броју учествовала у Светој Литургији и певањем и причешћивањем. Ово је била прилика да се окупе деца која певају у школском хору и деца која певају у црквеном дечјем хору „Свети Краљ Драгутин“. Сви заједно су се тих дана припремали да предстојеће наступе и сви заједно прослављали Бога и Светог Саву својом песмом и својом ведрином.

Тако окупљени били су изненађење, јер су приликом ломљења славског колача и у цркви и у школи певали тропаре „Свјатии мученици“, „Слава Тебје“ и „Исаије ликуј“.

У Основној школи „Стеван Чоловић“ освећење и ломљење колача извршио је отац Бојан Милошевић заједно са директором Божидаром Стојићем и представницима одељења осмо три које је имало улогу домаћина славе.

Као и претходне године, старешина цркве, протојереј Драган Стевић посетио је Средњу Школу и ту преломио колач са директором Ранком Давидовићем и присутним ученицима. Господин Давидовић се захвалио оцу Драгану на наградама које је црквена општина издвојила за прва места на поменутом конкурсу.

Након тога, награђени Димитрије Поповић је још једном произнео беседу о Светом Ахилију.

вероучитељ Ненад Дукић

и ђакон Младен Миливојевић