Састанци вероучитеља са координатором у Краљеву и Чачку

Краљево

Вероучитељи Архијерејског намесништва жичког састали су се са координатором за верску наставу Епархије жичке, јерејем Новицом Благојевићем,  23. децембра 2015. у просторији парохијског дома храма Свете Тројице у Краљеву.

Током састанка прешли смо неколико тачки дневног реда, везаних за питања и проблеме живота верске наставе у току првог полугодишта у школама на територији Архијерејског намесништва жичког. Сваки од присутних вероучитеља поделио је са осталима своје личне ставове и искуства везана за верску наставу у својој школи. Са друге стране, координатор je саслушао и одговорио на свако питање, предлог или захтев појединих вероучитеља. Састанку је присуствовао и архијерејски намесник жички, протојереј Миломир Радић.

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Г. Јустина, Црквена општина при храму Светог Саве у Краљеву, расписала је литерарни и ликовни конкурс на тему ,,Свети Сава у Срба—некад и сад.“ Учесници конкурса могу бити ученици свих разреда основних и средњих школа на територији града Краљева, а вероучитељи ће одабране радове предати у канцеларију Одбора за школску катихизацију најкасније до 23. јануара 2016. године. Радови ће бити прегледани и оцењени до Савиндана, а они најбољи биће награђени.

Свесни духовне и материјалне кризе у којој се наша просвета и наш народ налазе, али истовремено захвални Богу на свему, уложићемо сав свој труд и положити сву своју наду на Божију помоћ, како би ова школска година протекла у напретку и радости на часовима верске наставе. Амин.

наставник верске наставе
Филип Зеленовић

Чачак

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Господина Јустина, 24. децембра 2015. године, са почетком у 20 часова, у сали парохијског дома храма Светог Вазнесења Господњег у Чачку, одржан је састанак вероучитеља архијерејског намесништва трнавског са координатором за верску наставу Епархије жичке, јерејем Новицом Благојевићем.

Након заједничке молитве приступило се разматрању тачака дневног реда. У уводном делу координатор је нагласио да су од почетка школске 2015/2016. године у нашем намесништву почели са радом нови посланици на њиви Господњој, вероучитељи Никола Ерак, Ђорђе Проковић, и Иван Ћурчић.

Састанак је имао за тему преглед постигнућа вероучитеља у својим школама будући да се ближи крај првог полугодишта. Свако од присутних вероучитеља у разговору са координатором износио је своја запажања и икуства  везана како за побољшање квалитета наставе, тако и за проблеме са којима се сусрећемо у свакодневном раду.

Сви присутни су били сагласни да треба уложити додатни труд и напор на унапређењу квалитета верске наставе, са нагласком да веронаука не сме бити искључиво везана за школски час. Већ треба да се пренесе на све видове ваннаставне активности. На првом месту Литургију из које извире и у коју увире. Овим би додатно допринели катихизацији деце као и обогаћивању сајта наше Епархије, закључци су састанка.

вероучитељ Иван Ћурчић