Рукоположење у Храму Светог цара Константина и царице Јелене у Коњевићима

Дана 2. јула/19. јуна лета Господњег 2017. наша Света Црква прославља Светог апостола Јуду, Преподобног Пајсија Великог и Светог Јована Шангајског. Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Светог цара Константина и царице Јелене у Коњевићима.

Епископу су у Светој Литургији саслуживали Архијерејски намесник љубићки јереј Никола Вучетић, старешина храма јереј Миодраг Тодоровић и протођакон Александар Грујовић. Владика је на Светој Литургији рукоположио у чин јереја Момчила Славковић, дугогодишњег ђакона у Гучи.

Епископ је у беседи говорио о Речи Божијој која има огромну силу, јер је све кроз њу Бог створио. Капернаум је био усред Галилеје незнабожачке, где није било пуно верних људи. Господ се зачудио када је капетан зажелео да му помогне и само преко речи исцели слугу. Чувен је Господњи одговор: ,,Ни у Израиљу такве вере не нађох“.

Владика је поучио верни народ да ко држи заповести Божије тај Господа љуби. Бог не суди никоме, доћиће време када ће Господ судити свету. Господ је дошао као слуга да дарује живот свој у откуп за многе. Он чека наше покајање, да ми изаберемо шта хоћемо у овоме свету. Људи треба да се испуњују речју Божијом, а реч Његова је благодат. Господ је својом крсном жртвом показао љубав према роду људском. Човек треба да тражи благодат, мир и заједницу са Живим Богом.

 

Пролазе дани живота нашег и долазе дани када човек напушта овај свет, а тамо неки кажу да нема ништа или да је то непознато. То за нас није непознато. Тамо је Господ са свим Светима и тамо је прави и вечни живот.  А овај живот нам је дат да се определимо за живот или смрт, за Бога или противника Његовог. Дане живота треба да испунимо животом који ће бити по заповестима Божијим, и да тако имамо наду да ће Господ Бог да нам дарује Царство небеско на основу своје милости и љубави према човеку, рекао је Епископ Јустин.

По завршетку Свете Литургије Владика је пререзао колач и освештао жито поводом спомена Светог Јована Шангајског, чије се честице моштију налазе у храму у Коњевићима.

По отпусту, Преосвећени Владика се још једном обратио сабраном народу говорећи о светињи која се налази у њиховој парохијској цркви, коју треба да поштују и негују. Говорио је и о Светом Нектарију Егинском и о његовим чудима, које се дешавају и у овом светом храму. Изнео је и поређење прослављања Светог Саве Српског у Грчкој Православној Цркви и прослављање Светог Нектарија у Српској Православној Цркви.

Преосвећени се затим упознао и са текућим радовима на парохијском дому.

Чтец Стефан Јовановић