Света Архијерејска Литургија у Пожеги

IMG_4387Дана 12. фебруара 2016. године Господње, Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Пожеги поводом храмовне славе пожешке цркве Света Три Јерарха. Његовом Преосвештенству су саслуживали Архијерејски намесник пожешко-ариљски протојереј-ставрофор Ненад А. Величковић, Архијерејски намесник жички протојереј Миломир Радић, Архијерејски намесник трнавски протојереј Небојша Дабић, као и старешина Старе ужичке цркве протојереј-ставрофор Милић Драговић, старешина пожешке цркве јереј Крста Лазић, старешина ивањичке цркве протојереј Милинко Тимотијевић, старешина косјерићке цркве јереј Жељко Пантелић, парох Старе крагујевачке цркве јереј Дејан Марковић, парох засељски јереј Дејан Војисављевић, парох ариљски јереј Бојан Милошевић, парох горобиљски јереј Милан Ђокић, протођакон Александар Грујовић, ђакон ариљски Младен Миливојевић и ђакон пожешки Александар Каранац.

У великој духовној радости пастирске посете нашег Епископа, учешће је узео велики број пожешких верника уз присуство представника градске власти, Војске Србије  као и монаштва из Овчарско-кабларских манастира Благовештења, Никоља и Успења.

У својој беседи Епископ Јустин је истакао значај данашњег празника, објаснивши величину тројице Светитеља и њихове заслуге за живот Православне цркве кроз историју и данас. Нагласио је да је њихово дело начинило неизбрисив траг у историји теолошке мисли. Између осталог, издвајају се речи о великој световној, а уједно и богословској учености ових светитеља; о врлинама које су они истицали битним за свакодневни живот и то како је немогуће издвојити било кога од њих као првог, већ да су сви једнаки у Господу по заслугама, те је тако и установљено њихово заједничко празновање. Епископ Јустин је посебно истакао важност породичног живота и како у њему васпитање деце има пресудан значај за будућност нашег друштва. Родитељи су позвани да личним примером сведоче деци у ком правцу да се развијају и одрастају.

Велики број верника и деце је приступио Чаши Тела и Крви Господње, након чега је освећен и пререзан славски колач. Домаћин овогодишње храмовне славе је био пожешки привредник, господин Драгослав Благојевић са породицом. Након Свете Литургије је уприличено послужење за све присутне, као и трпеза љубави.

Саво Величковић,
студент теологије