Прослављена слава Саборног Храма у Краљеву

DSC_4027У Храму Светог Саве у Краљеву литургијски је прослављена храмовна слава. Празник Спаљивања моштију Светог Саве који наша Света Црква прославља 10/27 маја окупио је  верни народ око Његовог Преосвештенства Епископа жичког г. Јустина и свештенства које му је саслуживало. Сабрању су присуствовали и начелник Рашког управног округа г. Небојша Симовић, директор Канцеларије за реституцију г. Страхиња Секулић, комадант Друге бригаде Копнене војске г. Жељко Кузмановић, комадант Жандармерије г. Милан Луковић, директори локалних школа и предузећа, начелници локалних служби и друге званице.

DSC_3991Пред почетак Свете Литургије, Епископ Јустин је на радост окупљене литургијске заједнице у чин чтеца рукопроизвео Бојана Милошевића, црквењака Храма Светог Саве. Уз дивно појање певнице и верног народа, литургијско сабрање око Предстојатеља и саслужујућих свештенослужитеља је уистину одсликавало Тајну Будућег Века. Светом Причешћу су приступили одрасли чланови заједнице, као и деца која својом радошћу чине радост догађаја још присутнијом. Обраћајући се присутнима у беседи, Преосвећени Владика је подсетио на космичку стварност греха као отпадништва од Бога. То није урођено стање света, нити судбина, већ последица злоупотребе слободне воље. Постедемско ропство човека се превазилази у Васкрслом Богочовеку. Он је наша слобода од греха и путоказ који је јасно препознао светитељ Сава. Овај светитељ је сведок Васкрсења Господњег, поручио је Владика подсећајући на снагу његових моштију које иако спаљене нису престале да надахњују српски народ кроз векове до данас. Он је узор не само српског народа, већ као светитељ Цркве Христове представља богатство целог Православља.

DSC_4117После резања славског колача, господину Страхињи Секулићу, директору Агенције за реституцију, уручена је захвалница ЕУО Епархије жичке. Изразивши захвалност за свесрдну помоћ, захвалницу му је уручио Епископ Јустин.

Старешина Храма о. Радоја Сандо уручио је захвалницу Храма Светог Саве г. Драгану Балшићу, лично и као представнику ЈКП “Топлана“,  као и породици Поповац из Краљева.

За окупљене је припремљено послужење у порти Храма и у оближњем ресторану. Обраћајући се званицама, о. Радоја је уз поучне речи о Светом Сави пожелео добродошлицу свима.

DSC_0245После Вечерње службе у саставу прославе празника, Архимандрит студенички Тихон (Ракићевић) је одржао предавање на тему о Светом Сави. У њему се осврнуо на неке од мање разматраних, а веома значајних питања. Реч је о веома сложеном времену, о коме се не може судити само по уобичајеним уџбеничким ставовима, већ се закључци морају тражити у изворним текстовима. Присутни су имали прилику да стекну свест о важности и лепоти оваквог приступа, за који можемо са слободом рећи да је по методологији научни.

Уводни и завршни део су улепшали ученици Етно одсека Музичке школе из Краљева.

Свети Саво, моли Бога за нас!

јереј Александар Р. Јевтић