Прослављена црквена слава у Вранешима

„Ако сам нашао милост пред тобом, родитељем мојим, не затварај од мене отачко милосрђе; не остављај ме да се тугом потапам у животу свом. Дај ми свете мошти светог господина мог и оца, да их пренесем у своје отачаство“.

Православна Црква, привремено боравећа на српским просторима 19. маја прославља Пренос моштију Светог Саве. Благоловом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Господина Јустина црква Светог Саве у Вранешима прославила је први пут званично, након освећења 2016. године, управо тај догађај као своју храмовну славу. Овај празник установљен је након што је српски краљ Стефан Владислав 1237. године пренео мошти свог стрица из Трнова у Србију, у своју задужбину Манастир Милешеву.

 

Празнична радост употпуњена је Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Владика Јустин, уз саслуживање архијерејског намесника жичког протојереја ставрофора Ненада Илића, протојереја Драгана Тубе, пароха ратинског, протојереја Часлава Јовановића, пароха врњачког, протојереја Радоје Санда, пароха краљевачког, јереја Милана Костића, пароха грачачког, јереја Младена Миливојевића, пароха вукушичког и протођакона Александа Грујовића. Догађају су присуствовали свештеници из околних места, председници месних заједница из Вранеша, Вукушице, Отрока и Грачаца, као и многобројни народ, а међу њима вредно пажње било је и присуство великог броја деце.

У току поделе антидора Владика је упутио присутни народ ка изучавању живота наших светитеља који су се многим духовним напорима изборили да нам у наслеђе предају веру Христову. И поред многих сагрешења и наше недостојности Господ је услишио молитву краља српског Владислава коју је произнео над гробом Светог Саве у Трнову и од бугарског цара Асена добио дозволу да мошти свога стрица пренесе у Србију, у Манастир Милешеву. Тај догађај утицао је да се цела наша земља и наш народ просвети светошћу Духа Светога коју је Сава задобио одрекавши се света и одлучивши да свој живот посвети Господу. Пут Светог Саве је пут радости, јер тај пут пројављује Христа као победника, а и свакога ко је са Христом у заједници.

Домаћин црквене славе био је јереј Младен Миливојевић, парохијски свештеник у Вранешима који је славу организовао уз помоћ својих парохијана и уз помоћ Општине Врњачка Бања. Председник Одбора за изградњу црквене сале у Вранешима, господин Иван Лазовић, прихватио се да он и остали чланови поменутог Одбора буду домаћини славе за наредну годину.

Додатни повод за окупљање народа био је и почетак градње црквене сале у порти цркве. Овај подухват покренут је под окриљем Црквене општине Вукушица,  благословом Епископа жичког Господина Јустина и уз велику подршку самих парохијана. Значајно је и то да у подухвату у великој мери учествује и Општина Врњачка Бања која тиме доприноси да се културни, духовни и црквени живот нормално одвија и у сеоским срединама.

Посебан печат целокупном сабрању дали су и гости из Ариља. Предивни звуци чувене ариљске певнице пленили су и на духовно умиљење подстицали целокупно сабрање.

Након Свете Литургије и ломљења славског колача сви окупљени учествовали су у празничној трпези љубави.

                                                                                                                       Јереј Младен Миливојевић

парох вукушички