Прослављена црквена слава у Горњем Милановцу

IMG_0545Црква Свете Тројице у Горњем Милановцу је прославила своју храмовну славу празник Силаска Светог Духа на Апостоле. Удостојена је од Васкрслог и Вазнетог Господа многоструких радости које Дух Свети оприсутњује у Цркви.

Радост верног народа и свештеника у Горњем Милановцу  започела је свечаним бденијем на коме смо дочекали драгог и милог госта из Српске царске лавре манастира Хиландар, јеромонаха Доситеја. Литургијска радост прославе празника Силаска Духа Светог на апостоле, окупила је мноштво народа, а нарочито најмлађих. На Литургији је благословом нашег Епископа началстовао јеромонах Доситеј Хиландарац, уз саслуживање Архијерејског намесника таковског протојереја-ставрофора Аранђела Даниловића, старешине Светоспасовског Саборног храма из Чачка протојереја Мирослава Петрова и свих свештеника храма. У беседи после Светог јеванђеља, отац  Доситеј је говорио о значају данашњег празника за наше спасење, упоређујући га са са нашим ступањем у Цркву, крштењем и миропомазањем, као и животом у Литургији и кроз Литургију. Пренео је благослов и поздраве игумана манастира Хиландара честитајући старешини храма, свештеницима и верном народу велики празник Цркве Христове.

Посебну радост за литургијску заједницу био је долазак и молитвено заједништво новог председника општине Горњи Милановац  господина Дејана Ковачевића, његове заменице госпође Јадранке Достанић, председника скупштине општине господина Александра Јевтовића и свих чланова општинског већа. Радост прославе поделили су са нама и представници Војске Србије из касарне у нашем граду, директор Јавног предузећа за изградњу Божидар Вучевић, директор Музеја Рудничко-таковског краја Саша Марушић и директор Културног центра Драган Арсић.

По причешћу свештеника, старешина храма протонамесник Драган Ђорем је беседио, поздравио све госте, саопштивши једну велику новост поводом славе. На иницијативу управе храма нови председник општине Дејан Ковачевић је са општинским већем прихватио обнову славе града. Од следеће године када наша црква слави 155 година постојања, слава храма ће бити и слава града Горњег Милановца. Од 1946.  године када су безбожне власти укинуле славу до данас црква је сама славила. Старешина је посебно поздравио председника општине и све његове сараднике, пожелео им пуно успеха у раду, посаветовавши их да се угледају на добре српске домаћине у вођењу општине.

По завршетку литургије обављена је свечана литија старим централним улицама Горњег Милановца, уз учешће војника, деце са веронауке и деце из КУД-а Шумадија из нашег града. Славски колача пресекао је јеромонах Доситеј Хиландарац са старешином цркве. По резању колача старешина храма је свечано предао део колача председнику општине, још једном поздравио све госте, позвао их на културно –уметнични програм, отварање изложбе фотографија  икона и фресака овога краја, на трпезу љубави и реч уступио председнику општине као новом домаћину за следећу славу храма и обновљену славу града. Председник је бираним речима све поздравио и поделио радост обнове славе града. Уследио је културно-уметнички програм, отварање изложбе и трпеза љубави.

протонамесник Драган Ђорем