Прослава Спасовдана подно Рудник планине

Надомак манастира Враћевшнице и цркве Куманице у Рамаћи недавно је засијао Храм Вазнесења Господњег у селу Каменица, освећен руком нашег пастироначалника Господина Јустина.

У Каменици, пуној остатака средњовековних богомоља, почео је од  2015. године да богослужи вазнесењски храм који је и овог Спасовог дана сабрао своја верујућа чеда да евхаристијским приносом прославе своју славу, као и славу целога села.

Величина празника сабрала је и већи број свештенослужитеља, који су принели бескрвне Дарове. Светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Миленко Милованчевић, парох горњомилановачки, уз саслужење пензионисаних свештеника гружанских парохија: протојереја-ставрофора Драгана Васиљевића, протојереја Чедомира Дамљановића и протојереја Животе Максимовића.

После прочитаног Јеванђеља, верном народу се обратио началствовајући свештеник речима да је данашњим даном Господ Исус Христос завршио велико и спасоносно дело Свог божанског плана на земљи. Својом смрћу искупио је од греха и проклетства род људски, Васкрсењем Својим дао нову форму вере и наде, дијаметрално другачије у односу на дотадашње поимање, а Вазнесењем припремио станове у Оца Његова за оне који верују у њега и живе по науци Његовој. Одлазећи ка Маслинској гори са својим ученицима, Господ им указује на пут и мисију, којом имају ићи: „Идите по свему свету и проповедајте Јеванђеље сваком створењу. Који поверује и крсти се, биће спасен, а који не верује биће осуђен (Мк. 16, 15-16)“. „А ви седите у граду Јерусалиму док се не обучете у силу са висине (Лк. 24,49).“ Иако су ученици били збуњени Христовим речима, Он им не замера, већ их очински изводи на прави пут, којим ће они поћи по Његовом одласку Оцу Небеском. У том тренутку Христос подиже руке ка небу и уздигнувши се у облаке благосиљаше ученике и све верујуће.

Након овог небеско-земаљског догађаја, јавише се два анђела у белим хаљинама рекавши ожалошћеним ученицима: „Људи Галилејци што стојите и гледате на небо, Господ који се од вас узнео на небо вратиће се к вама истим путем којим је дошао.“

Други долазак Христов неће бити као први, када је Дародавац свих добара унизио себе ради оних који беху у греху да их избави,  већ у божанској сили и слави,  окружен анђелима и угодницима Божијим. Оци и учитељи Цркве Његове благовесте ове речи које би требало свакога да подстакну добрим примером, како би спремни дочекали невечерњи дан Господњи и засијали у „радости Господара свога“.

 

Литургијско славље улепшали су својим умилним појањем крагујевачки прота Драган Брашанац и вероучитељ Ђорђе Радојковић из Чачка. Посебну радост причинили су ђаци основне школе узевши учешћа у „заједничкој чаши“.

Након литургијског сабрања у свечаној литији обишли смо „запис дрво“ надомак цркве, после чега је уследило резање славског колача. Данашњи домаћин господин Горан Милић уприличио је трпезу љубави за све присутне на славском сабрању.

Драган Милованчевић

Парох рамаћки