Прослава Преноса моштију Светог Саве у новом Храму Светог Саве у Бајиној Башти

У новом храму у Бајиној Башти свечано је прослављен празник Преноса моштију Светог Саве. Како је изградња у току, празник је обележен са намером да се верни народ у што већем броју сабира око нове светиње у нашем граду.

Прослава празника посвећеном Светом Сави започела је вечерњом службом са петохлебницом у суботу увече. Вечерњом службом је началствовао студенички јеромонах Виталије (Милошевић). Након богослужења, у храму је одржано предавање на тему ”Хришћанске врлине” које су заједно одржали проф. др Зоран Јелисавчић, професор Патрологије са Православног богословског факултета “Свети Василије Острошки“ из Фоче и јеромонах Виталије. Проф. Јелисавчић је говорио о историјату самог појма врлине, у дугачком периоду од самих почетака античке философије па све до богатог наслеђа из период европског хуманизма. На врло жив и професору Јелисавчићу својствен начин предавања, надовезао се о. Виталије који је пред стотинак верника који су присуствовали предавању говорио о искуству стицања врлине и начину на који се врлина негује и развија код верника у Православној цркви. На крају предавања, присутнима се речима захвалности обратио и о. Горан Милинковић, који води изградњу новог храма, истовремено ирзажавајући наду да ће будуће прославе храмовене славе моћи да прерасту у духовне свечаности – Мајске светосавске дане.

На сам дан Преноса моштију Светог Саве одслужена је Литургија, којом је началствовао јеромонах Виталије, уз саслуживање шест свештеника – увек драгог госта протојереја Мирослава Михајловића, пароха из Велике Дренове (Епархија крушевачка), архијерејског намесника рачанског протојереја Милинка Лукића,  протојереја Горана Милинковића, протојереја Боре Ћутила, протонамесника Владимира Малешевића, протојереја-ставрфорора Илије Лијескића, старог бајинобаштанског проте у пензији, као и ђакона Немање Матејића. На Литургији беседио је о. Виталије обраћајући се присутним верницима. Он је у беседи нарочито обратио пажњу на савремене изазове који се налазе пред данашњим верницима истичући да нам управо Црква и Света Литургија дају простор и могућности да се сва искушења савладамо и победимо. Након Свете Литургије и причешћивања великог броја верника присутни су се окрепили уз скромно послужење које је послужено испред новог храма.

Текст и фото:

Ненад Зекавица, мастер теолог