Прослава празника Силаска Светога Духа на апостоле у Старом храму у Краљеву

Педесетница – догађај и празник Силаска Светог Духа на апостоле у педесети дан по Христовом Васкрсењу, назива се и „крај празника“ јер се изливањем Светога Духа довршава историја спасења остварена у Христу. Долазак Духа јесте знак помирења између Бога и човека у Исусу Христу. Слање Духа у времену, на Педесетницу, значи и почетак Царства Небеског које Црква овде на земљи предокуша.

 

У навечерје празника Силаска Светог Духа на апостоле 2018. године, вечерњом службом и славском литијом кроз главну улицу града Краљева, почела је прослава старог храма у Краљеву. Уз братсво Храма Свете Тројице и многобројних свештенослужитеља града Краљева, као и војних свештенослужитеља подручних касарни, литију кроз централне градске улице предводили су припадници Војске Србије, Жандармерије, Полиције, градоначелник, службеници управе града Краљева и локална  културно-уметничка и спортска удружења. Све то, наравно, украсио је и велики број верника и малишана.

Целокупно ово сабрање пренело се и сутрадан на дан храмовне славе уз још већи број свештенослужитеља и верног народа. Служена је Света Евхаристија, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин. Да радост празника буде још већа Преосвећени Владика је у чин презвитера рукоположио Александра Каранца, парохијског ђакона из Пожеге.

 

По завршетку Литургије преломљен је славски колач, а делећи нафору Преосвећени Владика је поучавао верни народ, говорећи о значају данашњег празника и највећој радости која нам је на данашњи дан дата. Њу нам је донео Сам Господ, Који је пролио Своју Пречасну Крв за пали род људски, васкрсао, вазнео се на небо и поставио човека са десне стране Оца, а затим ниспослао Утешитеља Духа Светога. Укрепљујући сабрани народ, као брижни отац децу своју, Владика је обраћање завршио речима Светог Пајсија Светогорца:

Господе, молим се да те читав свет заволи Духом Светим. Амин.

Празнична радост је настављена уз послужење и трпезу љубави за све присутне.

Ђакон Милутин Балтић