Проф. др Здравко Пено у Ужицу одржао предавање о браку

Уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа жичког Г. Јустина, у Ужицу је одржано друго предавање у склопу циклуса „Црква и искушења садашњег времена“, у организацији ЦО Ужице. Предавач посебно актуелне теме „Светиња брака и породице у православном предању“ био је уважени проф. др Здравко Пено.

У испуњеној сали Градске куће у Ужицу, уз присуство великог броја свештеника и верног народа нашег града, професор је предавање конципирао у два дела: брак из светописамске и светоотачке перспективе, и савремена искушења брака.

У првом делу предавања напоменуо је да Бог ствара људе као полна бића да би у јединству љубави кроз брак уз превазилажење биолошке средине (одвајање од родитеља) преображавали различите врсте љубави (филиа, сторги, ерос, агапе) које би их доводило до међусобног познања и до познања Бога. Приоритет за Цркву, по речима професора, јесте да се сачува лик мушкарца и жене из црквеног Предања уз инсистирање да у браку треба да функционише поредак у љубави које доводи до дубљег прожимања и упознавања супружника. Напоменута је и важност Свете Тајне Брака која нам даје могућност да живимо на вишем нивоу због благодати Божије, али увек полазећи од Бога а не од себе.

Искушења садашњег времена усмерила су предавање на други део у коме је било речи и о биолошким и социјалним категоријама које су наметнуте кроз образовни систем и медијски простор. Критикован је покушај да се деци наметне став да поред пола (биолошка категорија) постоји и род (социјална категорија), и да ова друга има предност. Направљена је занимљива дигресија између хомосексуализма и комунизма, тј.о начину наметања неке идеологије. Наиме, професор је навео петостепену лествицу која је својствена за оба поменута феномена: толеранција, равноправност, подржавање, учествовање и казна уколико нисте за ту идеологију. Такође, напоменуо је да је противприродни грех окренут против природне енергије, против живота и против човечанства.

Заинтересовани слушаоци су имали прилике да поставе питања професору Пену и да му се захвале на предавању које је одржао. 

парохијски ђакон Бојан Мијаиловић

Contact Us