Предавање о лику и делу Светог Саве у Храму у Краљеву, предавач историчар Александар Пауновић

У склопу прослављања храмовне славе, 10. маја 2019. у Светосавском храму у Краљеву у вечерњим часовима одржано је предавање на тему о лику и делу светитеља Саве. Предевање је одржао историчар г. Александар Пауновић.

У најави, старешина храма протојереј Радоја Сандо је присутне поздравио, захваливши се што су дошли да ове вечери додамо још једно зрно песка на бескрајну пешчану обалу знања која је посвећена светитељу Сави, како нас речи Акатиста поучавају.

Предавач је у наставку говорио о контексту времена и простора у којима се рађа Растко Немањић, о његовој свестраној и необичној личности, о томе да је поред свих земаљских блага изабрао монашки пут. Његово искуство и боравак на Светој Гори обогатили су нашу Цркву и државу, што је крунисано добијањем аутокефалности СПЦ. Тиме је српски народ у црквеном погледу постао независан како од православног васељенског патријарха приликом избора свог архиепископа, тако је и кроз даље уређење и увећање броја епархија добио сигурност на границама одакле се ширио римокатолички утицај. За епископе су постављани Срби, превођене су са грчког на наш језик књиге, подизани су манастири, болнице, народ је просвећиван Духом побожности.

Углед Светог Саве је још за његовог живота земног био велики у целом православном, али и неправославном свету. По упокојењу још више се ширио. Спаљивање његових моштију је тај углед и поштовање довело до врхунца, па се и духовно и физичко ослобођење од Турака не може без тога разумети.

Највеће што је нашем народу оставио Свети Сава јесте пример да се само са Христом може постати истинити човек, прави Србин и прави православац.

Након завршетка предавања и честитки предавачу, у суседним просторијама храма припремљено је послужење.

 

Протонамесник Александар Р. Јевтић