Предавање архимандрита др Тихона (Ракићевића) уочи славе Светосавског храма у Краљеву

У понедељак 9. маја 2022. године, на навечерје празника Спаљивања моштију Светог Саве, у Саборном храму Светог Саве у Краљеву служено је празнично вечерње. У наставку, наш хор је отпевавши тропар Светоме Сави, отворио предавање на тему ,,Свети Сава и Манастир Студеница“. Предавач је био игуман студенички архимандрит др Тихон (Ракићевић).

Предавању је поред братства храма присуствовао и велики број свештеника из Краљева и околине, као и парохијана. Предавање је најавио протонамесник Александар Јевтић, указавши на значајну улогу Светог Саве и Манастира Студенице за ове просторе и целокупан наш народ, као повод да ово празнично вече буде посвећено управо њима.

Игуман Тихон се осврнуо на улогу и значај светитеља Саве у оснивању два манастира, Студенице и Хиландара. Указао је на Типик Евергетидског манастира у Цариграду као основ за оба ова типика, али уз битне разлике које су прилагођаване различитим просторима и околностима за живот у два манастира. Тиме је показана проницљивост и далековидост Светог Саве, што је био један од разлога великог поштовања које је уживао како у време свог овоземљског живота широм света, тако и до данас.

Своје излагање игуман је поткрепио историјским изворима. Осим на Хиландарски и Студенички типик, игуман се током предавања често позивао и на Летопис руског монаха Антонија, савременика Светог Саве, који јасно сведочи колико је Свети Сава био поштован од стране осталих помесних православних цркава. Цитирајући Светог Саву, игуман Тихон нас је позвао да не будемо загледани само у дивну историјску прошлост наше Цркве, већ да Христа очекујемо из будућности која свој предукус има већ сада кроз свештена богослужења као највеће благо из ризнице наше Цркве.

Након предавања, старешина храма протојереј Радоја Сандо се захвалио предавачу и свима присутнима, позвавши их да учествују у празничној Светој Литургији. У наставку, у просторијама храма је уприличено пригодно послужење.

Вероучитељ Филип Зеленовић