Празник Светог Саве у Светосавском храму у Краљеву

По необично топлом дану за ово доба године, у храму у ком столују жички епископи – наследници на трону Светога Саве – је свечано прослављен спомен престављења Светог Саве у Господу. У јутарњим часовима смо се сабрали под архијерејским омофором Епископа Јустина да пред Лице Господње узнесемо молитве захвалности, јер на данашњи дан имамо прегршт разлога да будемо захвални.

Мноштво деце и верујућих људи су учествовали на Литургији радујући се данашњем светитељу који нас и вековима после свог земаљског упокојења окупља око себе на путу према Царству Божијем. Деца су својим присуством и учешћем дала један посебан свечани тон прослави Савиндана. Њихова весела, понекад и несташна, али свакако весела лица су нешто што увек побуђује радост.

У оквиру Литургије, уз присуство директора основних и средњих школа, заменика градоначелника и градских већника је преломљен колач који је припремила Школска управа града Краљева.

Након Литургије Владика се једним кратким словом, јер деца умеју да буду нестрпљива, обратио „малој и великој деци“ указавши им на то да је значај Светога Саве не само у томе што нам је донео просвету, архитектуру, уметност и медицину, већ превасходно у томе што нас је определио за Царство Божије. Јер, духовно је претежније од било чега другог и свему другом даје истински смисао. Владика је подучио децу да је другарство веома важна врлина и да је вршњачко насиље „о коме често извештавају у медијима“ нешто што је ненормално и потпуно супротно лепоти дружења.

На крају, о. Радоја је свима честитао празник и деци на поклон уручио иконе Светога Саве.

ђакон Стефан Милошевски