Празник Света Три Јерарха – храмовна слава у Пожеги

У понедељак, 12. фебруара 2018. године, Сиропусне припремне седмице пред Велики пост, Црква Христова у Пожеги литургијски је прославила Света Три Јерарха, велике угоднике Божије који оставише немерљив и неизбрисив траг у историји Цркве.

Литургијским сабрањем је началствовао протојереј-ставрофор Милић Драговић, старешина Цркве Светог Марка из Ужица, уз саслужење великог броја свештенства из Чачка, Лучана, Косјерића, Ариља, као и свештенослужитеља пожешко-ариљског намесништва.

Иако је био радни дан, верници пожешког краја су у великом броју дошли да употпуне радост прославе Тројице Јерараха, а на крају Литургије да приме Тело и Крв Господњу. Присуствовали су и представници Општине Пожега и Војске Србије, као и сестринство манастира Благовештења на челу са игуманијом Михаилом. У склопу беседе, отац Милић Драговић је истакао како наш народ данас често говори да све мање времена има. То се показује великим проблемом данашњице, јер често осећамо недостатак времена за све што желимо. Дајући поуку, назначио је колико је битно да поставимо приоритете, а то пре свега морају бити они који нас воде ка спасењу и Животу Вечном. Поздрављајући све који су се окупили, старешина пожешке цркве јереј Крста Лазић је изразио захвалност за лепоту прославе у којој су сви учествовали.

Након Литургије, уприличено је послужење за све присутне, а овогодишња слава је била специфична по томе што су домаћини били многобројни чланови наше локалне литургијске заједнице. Заједно су организовали трпезу љубави, показујући тако дух заједничарења и гостољубља.

            Саво Величковић, вероучитељ