Празник Отаца литургијски прослављен у храму Светог Саве у Краљеву

20170101_092550У  недељу, 01. јануара 2017. године,  када се празнује  спомен  Светих  Отаца Христових по родослову, Његово Преосвештенство Епископ жички  г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију  у Саборном храму Светог Саве у Краљеву уз саслужење братства храма и велики број верног народа.

Верном народу се надахнутим пастирским словом обратио Владика Јустин.

Он се у беседи између осталог дотакао саме суштине овог нашег пређеног пута подвига, чији је крајњи циљ пуноћа прослављања најрадоснијег празника Рођења Христова.

Нагласио је да управо ових дана у пуноћи црквеног живота и богослужбеног устројства ми као Црква молитвама и богослужбеним химнама претпразнујемо Рождество Христово.

Библијски одељци који се данас читају на Литургији говоре нам о смислу и битности записаног и наведеног родослова Господа Исуса Христа.

Епископ је указао на то да је Рождество Христово било предсказано још од времена нашег праоца Адама, а настављено преко нашег заједничког праоца Авраама, па преко цара Давида, па сеобе вавилонске и коначно до самога Господа Исуса Христа.

Управо кроз хронолошки и историјски пресек догађаја види се значај, дубљи промисао и величина домостроја спасења.

20170101_101052Светим Тајнама Тела и Крви Христове је приступио велики број верног народа.

Након Свете Тајне Причешћа, Епископ Јустин и свештенство Саборног храма су поклонима даривали децу и одрасле сходно народној традицији и обичају празника Отаца.

На крају Евхаристије уследела је трпеза љубави у парохијском дому, која  је наставак велике Трпезе Господње, а све  у ишчекивању радосног празника Рођења Богомладенца Христа.

Душан Дуњић, ученик Гимназије у Краљеву