Практична веронаука у парохији вукушичкој

IMG_20170407_092512Празник који означава почетак нашег спасења – Благовести, прослављен је у цркви Светог Јована Крститеља у Вукушици на аутентичан хришћански начин. Вероучитељица Снежана Секулић досетила се да заједно са ученицима из ОШ „Бранко Радичевић“ из Отрока (од првог до четвртог разреда) припреми просфору за Свету Литургију на поменути празник и да се на њој причесте сва деца из школе. Ову идеју су подржали родитељи, учитељи, као и сам директор школе господин Радован Стаменчић, а начин припреме за причешће благословио је надлежни парохијски свештеник. Ученици су заједно са предшколцима и њиховом васпитачицом учествовали у Литургији и певањем, што је утицало на радоснији доживљај целокупног сабрања.

Овакав начин прослављања празника требало би да пружи пример да се у савременим условима пронађе начин да Литургија не само номинално, већ и реално буде заједничко дело свих нас.

Наредног дана, када Црква богослужбено прославља успомену на васкрсење праведног Лазара и на улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим, први пут је у парохији вукушичкој организована Врбица. Овога пута место окупљања била је црква Светог Саве у Вранешима. Упркос нестабилним временским условима, око осамдесеторо деце дошло је да у својој цркви дочека овај велики празник, радујући се попут некадашње јерусалимске деце која су дочекала Христа. И овде су деца својим гласовима одговарала на јектеније у току вечерње службе, а након освећења гранчица врбе и примања благослова, дружење је настављено уз послужење које су припремиле три маме: Снежана Веселић, Марија Чкребо и Снежана Петровић.

Због благе кише која је у међувремену почела да пада литија око цркве је изостала, али и поред тога позитивне реакције и деце и родитеља сведочиле су о томе да су нам окупљања око Христа и ради Христа свима увек потребна.

јереј Младен Миливојевић,

парох вукушички