Пожешки ученици веронауке на излету

20151003_103225На дан Светог великомученика Јевстатија, 3. октобра 2015. године, ученици ОШ „Емилија Остојић“ из Пожеге су ишли у посету манастирима Враћевшница, Драча и Дивостин. Након обиласка манастира Дивостин спустили смо се до оближњег изворишта светиње, посвећеног Пресветој Богородици. Посету манастирима су организовали наставник верске наставе Немања Тимотијевић и наставник биологије Предраг Маркићевић, и на ово поклоничко путовање је ишло деведесетдва ученика и три одрасле особе.

Ученици су срдачно дочекани у сва три манастира где су нам домаћини испричали о историји и значају ових светиња. Ктитор манастира Враћевшница је био Радич Поступовић, српски властелин који је живео у време владавине деспота Стефана Лазаревића. Манастир је саграђен пре 1428. године, а живопис је завршен 1431. године. Црква у манастиру је посвећена Светом Ђорђу. У склопу манастира се налази музеј који смо такође посетили. Три километра од манастира се налази конак кнеза Милоша који је био три године престоница Србије.

Манастир Драча се налази десет километара западно од Крагујевца у долини Драчке реке. Најстарији податак о овом манастиру сачуван је с краја XVI века. Према предању, на месту садашње цркве постојао је средњовековни храм подигнут крајем XIV века у коме је живео и умро светогорски монах и Светитељ преподобни Јов. Црква у манастиру је посвећена Светом Николи, чији је живот предивно описан у фрескама храма.

Манастир Дивостин је посвећен Благовестима, и налази се у истоименом месту. Од свог оснивања је био женски манастир, због чега је и назван Дивостин (дијевин стан). По једном предању манастир потиче из времена Византијског царства, а по другом из времена деспота Стефана Лазаревића са почетка XV века. Испод манастира Дивостин налази се извориште светиње, посвећено Пресветој Богородици са лековитом водом кроз коју је Господ Бог, уз веру побожних хришћана, учинио многа чуда.

Ученици су се одушевили архитектуром храмова сва три манастира, а посебно фрескописом у цркви манастира Драча која је посвећена Светом Николи. Поклонили смо се светињама и деца су понела кућама воду са изворишта Пресвете Богородице.

Веома смо захвални манастирима Враћевшница, Драча и Дивостин на указаном гостопримству и испуњени духовном радошћу вратили смо се својим домовима.

Вероучитељ у ОШ „Емилија Остојић“

дипл. мастер-теолог Немања Тимотијевић