Поклоњење нашим светињама

Деца Основне школе „Доситеј Обрадовић“ из Врбе су са својим наставницима и учитељима посетили манастире Градац и Студеница. На излет је пошло осамдесет шест ђака од четвртог до осмог разреда и тринаест наставника.

Посетили смо манастир Градац. У том женском манастиру су нас са пуно топлине веома пријатно дочекали. Монахиња задужена да дочекује посетиоце манастира нам је причала о прошлости манастира, о његовом оснивању од стране Јелене Анжујске, о оштећењу које је манастир претрепео у време Турака, и о поновном обнављању живота у манастиру које је почело прошлога века и још увек траје. Ту смо се поклонили моштима Светог Теоктиста. Деца су била одушевљена светлошћу и миром у којима се купа лепа манастирска црква. Потом се наша група спустила до извора лековите воде за који се верује да помаже људима који имају проблема са видом. У амбијенту испуњеном природним лепотама са неколико малих слапова и водопада, као и игралишта за децу, наставници су направили предах, док су се деца играла и дружила.

Након тога смо посетили манастир Студеницу. Ова царска лавра нам је употпунила  слику обиља средњовековне Српске државе, јер су наши владари за килограм плаве боје за осликавање централне манастирске цркве давали  новац у вредности килограма злата. Чувши историју манастира и цркава у њему, добили смо прилику да целивамо мошти Светог Симона и Свете Анастасије који су нас чврсто привезали за хришћански брод. Поклонили смо се и гробу Светог Симеона Мироточивог, родоначелника лозе Немањића.

Узевши благослов наших Светих владара који Студеница свима дарује, у поподневним часовима смо кренули назад, пут Ратине и Врбе.

                                                                        Верочитељица Клаудија Милошевски