Поклоњење гробу Светог Саве и моштима Светог краља Милутина у Бугарској

У организацији свештенослужитеља при храму Спаљивања моштију Светог Саве у Краљеву, на челу са протојерејем Радојем Сандом, група поклоника имала је прилику да првог новембарског викенда посети древне хришћанске светиње у бугарском престоном граду и старом граду Великом Трнову.

Дводневна посета светињама Бугарске започела је молитвом у храму првог српског архиепископа одакле се група у раним јутарњим сатима упутила ка Великом Трнову. Уз кратко задржавање на граничном прелазу групу је у главном граду Републике Бугарске сачекао водич да би убрзо била посећена и прва светиња на овом походу, древни Тројански манастир. Специфичност овог манастира, који у многоме подсећа на светогорске, јесте чудотоворна икона мајке Божије ,,Тројеручица“ пред којом се свакодневно моли велики број поклоника. Храм је осликан многобројним фрескама насталим у 17. веку, а у самој припрати лепотом доминирају фреске Светог Саве и Симеона као и ликови многих светитеља из хришћанске историје. У западном делу храма налази се и гробно место претходног Бугарског патријарха Његове Светости господина Максима.  Посетиоцима из Србије срдачну добродошлицу и гостољубље уприличио је владика Сионије. Примивши благослов и речи љубави, пут је настављен даље.

Стигавши у Велико Трново, након краћег одмора, група је посетила најзначајнија места и упознала се са особеностима самог града. Бројни музеји, археолошки проналасци, споменици о Бугарско-турским и Балканским ратовима сведоче о значају и древности овог града. При освитку недеље у раним јутарњим сатима поклоници из Краљева упутили су се у древни храм Светих 40 мученика у ком се налази прво гробно место Архиепископа српског Саве. Благословом Његовог Преосвештенства Епископа трновског господина Григорија, краљевачки свештеници су уз саслуживање домаћих свештеника Ивана и Михајла, у присуству верујућег народа, одслужили Свету Литургију причестивши се Светим Тајнама Христовим. Након Свете Литургије отац Радоја је одржао надахнуту беседу истакавши духовну повезаност два народа и захваливши се Његовом Преосвештенству и домаћим свештеницима на указаној почасти и љубави.

Заблагодаривши Господу, поклоници су посетили историјски музеј богат изворним остацима, као и музеј воштаних фигура који предњачи реалистичним карикатурама. У поподневним сатима, пуних утисака напустили смо Трново и упутили се ка Софији, престоном бугарском граду. У Софији посебну пажњу привлачи велики храм Свете мученице Недеље унутар кога се налазе нетрулежне мошти Светог Милутина српског краља из лозе Немањића. Удостојивши се поклоњења светим моштима и узевши благослов настојатеља храма, поклоници су посетили и руски храм Светог Александра Невског, као и цркву Светог Николе, једну од највећих на простору Балкана.

Пуни утисака и доброг расположења, неосетивши пролазност времена, поклоници су се упутили пут Србије да би у касним вечерњим сатима безбедно стигли пред врата великог краљевачког храма, где су молитвом захвалности Господу завршили дводневну посету светињама Бугарске уз жељу да се сличан подухват што пре понови.

Михајло Живковић