Поклоничко путовање у Свету земљу

Благословом нашег Епископа Јустина, а трудом свештеника Драгана Ђорема, старешине Цркве из Горњег Милановца, остварено је прво од два поклоничка путовања у Свету Земљу. Прво поклоничко путовање трајало је од 15. до 22. септембра и бројало је 57 хаџија, док је друго у току и броји 54 будућих хаџија. Поклоници обе групе су верници из Краљева, Горњег Милановца и осталих места из Србије.

Многоструки благослови свакога дана на највећим хришћанским светињама изливали су се на нашу прву групу. По слетању на аеродрому Бен Гурион у Тел Авиву, првог дана, у суботу, обишли смо Манастир Светог великомученика Георгија у Лиди Палестинској (Лоду) и поклонили се његовим светим моштима. Потом смо обишли и град Јафу, Манастир Светог архангела Михаила, тј. кућу Симона Кожара, где је апостол Петар имао виђење о чистим и нечистим животињама, затим манастир руске мисије где се налази гроб Свете Тавите из Дела апостолских, и на нашу највећу радост тога дана успели смо да се у касним поподневним часовима поклонимо и Гробу Господњем у Цркви Васкрсења Господњег у Јерусалиму.

Други дан нашег ходочашћа, недеља, почео је већ у 1:00 одласком у Цркву Васкрсења Господњег у Јерусалиму, ради саслуживања свештеника тј. сједињењу верних у Светој чаши на најсветијем месту, на Светом гробу, где је Господ васкрсао. Протојереј-ставрофор Јован Ђорем, старешина Цркве Свете Тројице у Краљеву, имао је радост и част која се не да речима описати, да у Кубуклији где се налази Свети гроб Господњи, током целе Литургије, саслужује митропопиту петроградском Варсануфију, и један од возгласа изговори на нашем језику. Протојереји-ставрофори Милорад Ђорем, парох мрчајевачки у пензији, и Милутин Стевановић, парох други у Г. Милановцу, као и протонамесник Драган Ђорем, имали су такође радост да саслужују и буду одмах на улазу у Кубуклију. Радост је била још и већа што су наши свештеници, и то само они, били удостојени да све вернике окупљене око Гроба Господњег причесте. Другог дана обишли смо Еин Карем, место сусрета Богородице и Јелисавете и рођења Јована Крститеља, затим Манастир Часног Крста, где је расло дрво од кога је направљен Крст Господњи. У поподнедним часовима прошли смо улицом Виа Долороса (Улицом Бола), задржавали се на сваком обележеном месту, и стигли на Голготу где смо се поклонили и учествовали у повечерју.

Трећег дана, у понедељак, обишли смо Маслинску гору, место са кога се Господ вазнео, затим Манастир Вазнесења Господњег, где нас је српкиња монахиња Филотеја са сестрама угостила и испричала страдања овога манастира. Потом смо се прошетали до Манастира Патер ностер – Оче наш и зауставили се код плоче са Господњом молитвом на нашем језику. Били смо удостојени тога дана, да нашу групу прими Његова светост Патријарх Јерусалимски и све Палестине Теофило, где нас је поучио и одушевио познавањем ситуације око Косова и Метохије. По пријему код патријарха, обишли смо Сион, место Тајне вечере и силаска Светог Духа на апостоле, кивот цара Давида, и Зид плача. На крају дана опет смо провели време на молитви и поклоњену светињама око Гроба Господњег.

Четвртог дана, у уторак, имали смо радост да свим свештеницима наше групе дозволе да у Витлејемској пећини саслужују парохијском свештенику Арапину и готово све јектеније и возгласе произнесу на српском језику, као и причесте све верне. После Литургије, обишли смо пећину Светих витлејемских младенаца, па Манастир Пастирско поље, па Манастире Јудејске пустиње, лавру Светог Теодосија Великог и лавру Светог Саве Освећеног.

Пети дан, среда, започели смо поклоњењем гробу Светог Лазара у Витанији, потом Манастиру Светог Георгија Хозевита, па пећини где се скривао Свети пророк Илија, тј. пећини где су се Јоаким и Ана молили за потомство. Гору Кушања изнад Јерихона, остатке старог Јерихона, као и Закхејев дуд, тј. манастир такође смо обишли тога дана.

Шести дан, четвртак, био је резервисан за Галилеју, где смо обишли Назарет и цркву Благовести и Маријин бунар, па Манастир Светог Геогрија у Кани Галилејској, затим Гору Преображења-Тавор где су нас монахиње дивно угостиле. Тога дана обишли смо и Капернаум, Манастир Дванаест апостола на Галилејском језеру, место умножавања хлебова и рибе, као и Гору Блаженства. Тога дана пробали смо и чувену Петрову рибу.

Седмог дана, у петак на празник Рођења Пресвете Богородице, имали смо трећу Литургију на нашем путовању и то у Манастиру Светог Герасима Јорданског. Литургију су служили само свештеници наше групе, а одговарале манахиње Манастира Жупе Никшићке, Амвросија, Антонина и Нада, као и цела наша група заједно са њима. После трпезе љубави, радост целе групе била је и крштење Светозара Илића из наше групе и то на реци Јордану, на месту где је било Господње крштење. На реци Јордану су сви приступили трократном погружавању на овом Светом месту, како је то дивни хришћански обичај, уз певање Богојављенског тропара. По обиласку Мртвог мора вратили смо се у Јерихон, где смо уготовили Хаџијско вече. На њему смо поделили наше утиске, радости и благослове са овог узвишеног путешествија, и уз по неку сузу радосницу примили хаџијске грамате.

Велику захвалност, на беспрекорној организацији, сви поклоници ове групе изражавају агенцији “Хало Травел“, свим њиховим радницима почевши од власника, а посебно Хаџи Миограду Раденковићу и Хаџи Милану Вељковићу, који су били са првом, и који су сада тренутно са другом групом у Светој Земљи.

Протонамесник Драган Ђорем