Поклоничко путовање средњошколаца из Ивањице

Ученици који похађају верску наставу, друге године Техничке школе из Ивањице са својим вероучитељем, реализовали су поклоничко путовање у Манастире Лелић и Ћелије.

Након кратког предаха, разговора са вероучитељем и духовне припреме за долазак у светиње, које смо обавили надомак Косјерића, упутили смо се у Манастир Лелић. У манастиру смо дочекани од  оца Јована који нам је испричао историјат манастира и имали смо велики благослов да целивамо мошти Светог Владике Николаја. Деца су имала прилику да разговарају о актуелним проблемима њиховог узраста и да питају за све недоумице са којима се они сусрећу. Посебно интересовање је показано за тему поста, молитве, подвига али и учешћа у Светој Литургији.

Након, не кратког боравка у манастиру Лелић, упутили смо се  ка Ћелијама. По утисцима деце, ова светиња је оставила неки посебан мир на њих. Спуштајући се степеништем до манастира, застајали смо код сваког записа на путу, које су иначе биле мисли Аве Јустина и након усрдног читања настављали смо пут ка манастиру. Ту смо посебно дочекани од стране ћелијских монахиња које су нам указале гостопримство. После кратког предавања о манастиру и Оцу Јустину ђаци су остали духовно испуњени и заинтересовани за беседништво светитеља.

У повратку духовну радост смо допунили певањем богомољачких песама и читањем духовне лире.

 

Јереј Јован Кушић