Поклоничко путовање основаца из Косјерића

_MG_6049У суботу 29. маја 2016. године ученици ОШ ,,Мито Игумановић“ из Косјерића посетили су манастире Студеницу и Жичу, Цркву Свете Тројице и Православни духовни центар „Владика Николај Велимировић“ у Краљеву. На излет је кренуло триста ученика са својим учитељима, наставницима, вероучитељима, директором школе госпођом Горданом Николић и парохом сечоречким протојерејем Радосавом Гајићем.

На овом јединстевном поклоничком путовању деца су имала прилику да посете неке од најзначајнијих српских светиња. Прво смо обишли манастир Студеницу. Сабрат манастира, који нас је дочекао, објаснио је ученицима историјат манастира и са великим уживањем одговарао на сва њихова питања. У манастиру Студеници ученици су се поклонили и помолили пред моштима наших славних предака и упознавали се са најлепшим православним фрескама. Велику пажњу ученика привукла је и трпезарија Светога Саве.

Након тога ученици су имали прилику да посете још један средњовековни манастир Жичу, прво седиште аутокефалне Српске Православне Цркве. Ту су се, путем видео презентације, упознали са историјатом манастира и његовим значајем у српској духовности и култури.

Затим смо посетили Цркву Свете Тројице у Краљеву. Ту нас је дочекао јереј Радован Парезановић, некадашњи вероучитељ ОШ ,, Мито Игумановић“, а сада парох у овој краљевачкој Цркви. Отац Радован нам је испричао историјат храма, а затим нас је упутио у Православни духовни центар „Владика Николај Велимировић“. У капели духовног центра деца су целивала мошти Светог Владике Николаја. Након тога смо се окрепили послужењем које је свештеник Радован припремио за нас.

Након краћег предаха у Краљеву, упутили смо се натраг у Косјерић.

вероучитељ Томислав Гајић