Поклоничко путовање Манастиру Острог

Верници Црквене општине Бајина Башта, благословом Епископа жичког Господина Јустина 14. октобра 2018. у јутарњим сатима кренули су на поклоничко путовање у Манастир Острог.

Прва светиња ка којој смо се упутили био је Манастир Куманица. Ту смо узели учешће на Светој Литургији. Као и сваке године, отац Николај, настојатељ Манастира Куманице, нас је угостио, нагласивши да осећа духовну везу са нама, јер му враћамо сећање на Манастир Рачу, у којој је боравио као монах пре пар деценија.

Следећа светиња био је Манастир Морача.

О значају свих манастира као и о њиховим историјским и духовним вредностима излагао је током путовања, парохијски ђакон Немања Матејић, који је ове године и био вођа пута.

У Подгорици, вернима је било омогућено да виде један од најлепших храмова наше Цркве, а то је Саборни Храм Христовог Васкрсења. Његова раскош и величина стварала је код наших верника одушевљење.

У вечерњим сатима стижемо у Манастир Острог где смо целивали мошти дивног Божијег угодника Светог Василија. Свако од нас могао је да принесе своје молитве овом светитељу. Сутрадан, наше  молитве смо употпунили учешћем на Светој Литургији причестивши се Светим и Животворним Христовим Тајнама.

Ове године били смо спречени због радова на путу да обиђемо Манастир Ждребаоник и да се поклонимо и затражимо благослов од Светог Арсенија Сремца, наследника Светог Саве, те смо се упутили Манастиру Дајбабе.

У светој обитељи целивали смо мошти Светог Симеона Дајбабскога, који је и покровитељ и заштитник овага манастира. Из Манастира Дајбабе, упутили смо се Манастиру Милешеви, који је био и последњи циљ нашег поклоничког путовања.

Ту смо направили кратак предах, у коме смо били пријатно дочекани и угошћени од особља манастира.

Испуњени благодаћу Божијом, вратили смо се својим домовима славећи и хвалећи Бога, изражавајући жељу за још неким скоријим поклоничким путовањима.

                                                                                                  Ђакон Немања Матејић