Поклоничко путовање ђака из Годачице

Дана 8. маја 2022. године, организовано је поклоничко путовање по манастирима Покрова Пресвете Богородице –Ђунис, Свети Роман, Љубостиња и Цркве Лазарице у Крушевцу. Ово је био једнодневни излет ученика ОШ „Олга Милутиновић“ Годачица, који је организовао вероучитељ Ненад Петровић, заједно са својим ученицима, а у сарадњи са агенцијом ,,Јеж”.

Прва посета била је Манастиру Покрова Пресвете Богородице у Ђунису, чија градња је започета 1977. године, а завршена 2001. године када је и освештана од стране блаженопочившег патријарха српског Павла. Манастир је подигнут на месту, на коме се Пресвета Богородица јавила девојчици Милојки Јоцић 24. јула 1898. године. Девојчица Милојка имала је 13 година и радила је у пољу са својим сестрама. Са крчагом је пошла по воду на извор. Када је стигла до извора, видела је Пресвету Богородицу, која јој је рекла да ће се на том месту исцељивати многи болесници и да се на том месту подигне црква. За овај догађај се брзо прочуло, па су многи болесни и невољни почели да се сабирају на ово место, где су се исцељивали. Године 1934. по благослову Светог владике Николаја Велимировића, Епископа жичког, на овом месту подигнут је дрвени храм посвећен Покрову Пресвете Богородице.

Ту је ученике дочекао и миропомазао протојереј-ставрофор Љубиша Недељковић, који их је касније испратио дивним саветима.

Након посете Манастиру Ђунис, кренуло се ка Манастиру Свети Роман који се налази у општини Ражањ. Манастир је познат по томе што је ту као монах живео Роман Синаит, који је касније проглашен за светитеља па је манастир по њему и добио име. Гроб Романа Синаита са моштима и данас се налази у манастиру. Он се поштује као чудотворац и исцелитељ. Монаси синаити су следбеници солунског чудотворца Григорија Паламе, који су прихватили његово учење и у Србију су дошли за време Кнеза Лазара.

Данашњу манастирску цркву подигао је управник ергеле Кнеза Лазара на старим темељима. Обновио га је Ђорђе Пиле 1795. године у знак захвалности за сопствено излечење у њему, а након што је од султана за 300 гроша измолио ферман за обнову. Живопис је из 1795. године и сачуван је у певницама и поткуполама. Сматра се да испод слоја креча има још старијих фрески. Нови живопис је урађен1831. године.

Након обиласка манастира Светог Романа, кренули смо у обилазак Цркве Лазарице у Крушевцу. Црква Светог Првомученика Стефана, познатија као Лазарица, налази се у центру данашњег Крушевца, а подигао ју је, највероватније између 1377/78 и 1380 године, кнез Лазар, као придворну Цркву своје новосаграђене престонице, Крушевца.Ту смо се поклонили и целивали Свете мошти цара Лазаре и Јелене Балшић.

Ученици су, након миропомазања, кренули пут Манастира Љубостиње где их је дочекало сестринство манастира. Они су имали прилику да упознају овај средњовековни манастир који је задужбина кнегиње Милице. Градња је започета 1388. године, само годину дана пре Косовске битке, а завршена 1405. године. Кнегиња Милица је и сахрањена у својој задужбини, као и монахиња Јефимија (Јелена – супруга деспота Угљеше Мрњавчевића).

У смирају дана, ученици су са примљеним благословом задовољни кренули пут својим домовима. Отишли су са новим сазнањима о светим обитељима који се налазе на територији наше лепе земље. Изразили су жељу да се настави са оваквим активностима и да се походи, поклони и другим манастирима које имамо.

Вероучитељ Ненад Петровић