Петар Хандке добитник Нобелове награде за књижевност

Стокхолм – Нобелову награду за књижевност за 2019. годину добио је аустријски писац Петер Хандке, а за 2018. пољска књижевница Олга Токарчук, саопштила је данас Шведска академија.

 

„Хандке је добио Нобелову награду за 2019. годину за утицајан рад који је лингвистичком генијалношћу истражио периферију и специфичност људског искуства”, навела је Академија у образложењу, пренео је Танјуг.

Хандке је рођен 6. децембра 1942. године у немачком граду Грифену, а оно што је за српску јавност и читалачку публику посебно значајно у овој вести је то што је Хандке велики пријатељ Србије, писац који је овде боравио више пута, који је посећивао Косово и Метохију, писао и говорио о њему, о Србији, српском народу,  српској литератури коју је представљао у свету.

Лист „Франкфуртер рундшау” је поводом објављивања О „Трагичном интензитету Европе – Литератури из Србије” 71. одабиру српске литературе у издању књижевног часописа „Свеска” у коме је учествовао и Петер Хандке, констатовао да Хандке „уме да претерује када је у питању Србија”. Због тога је често био нападан и оспораван.

Током рата у БиХ, боравио је у сукобима захваћеним подручјима и написао жестоко оспоравани есеј „Правда за Србију”, у којем се залагао за диференцирани приступ западних земаља и против сваљивања кривице само на српску страну.

Извор: politika.rs