Слава храма и града Горњег Милановца

Дана 16. јуна Црква Свете Тројице у Горњем Милановцу прославила је своју храмовну славу, празник Силаска Светог Духа на Апостоле. Овај празник је, такође, слава Горњег Милановца.

Прослава храмовне славе започела је 15. јуна вечерњим богослужењем и свечаном литијом централним улицама града, уз учешће представника локалне власти, школа, вртића, војске, спортских клубова и верног народа на челу са председником општине господином Дејаном Ковачевићем. По завршетку литије, испред храма, приређен је богат културно-уметнички програм.

На сам празник Духова, Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ жички Господин Јустин. Преосвећеном Епископу саслуживали су: архијерејски намесник трнавски протојереј Мирослав Петров, архијерејски намесник таковски протојереј-ставрофор Аранђел Даниловић, протојереј-ставрофор Милутин Стевановић, протојереј-ставрофор Миленко Милованчевић, протојереј Миодраг Анђелић, протојереј Милан Мионић, старешина Храма Вазнесења Господњег у Чачку протојереј Марко Мирковић, старешина храма у Горњем Милановцу протонамесник Драган Ђорем, протођакон Александар Грујовић и ђакон Александар Пејовић.

У току Свете Литургије Епископ Јустин је рукоположио дипломираног теолога Владимира Јовановића из Врњачке Бање у ђаконски чин. У литургијској прослави учествовали су поред председника општине и његове породице, заменице, и општинског већа, комадант касарне, директори свих институција и јавних предузећа, школа, и угледни привредници из Горњег Милановца.

 

У надахнутој беседи Епископ Јустин је рекао:

– Сабрали смо се у овом светом храму данас, да прославимо заштитника, који вековима спасава овај народ. Овај храм је посвећен Силаску Светога Духа на Апостоле. Данас је велики дан, дан који се у народу назива Тројице или Духови. Велики је дан због тога што је Господ Бог Исус Христос, када се пред својим ученицима и апостолима вазносио, а они тужно гледали у Њега, јер Учитељ и начелник живота њих напушта, рекао: Ако ја не одем, Дух Свети неће доћи. А ја вас нећу оставити сироте. Послаћу вам Духа Светога, Духа Утешитеља, да са вама борави у све дане до свршетка овога света и овога века.

То је велики домострој спасења за нас људе. Господ Исус Христос је примио наше тело, овако угрувано, болесно, јадно, осим греха, дакле, примио је човечанску природу, а притом остао Бог, постајући Богочовек, Богомладенац Христос. И када се Христос вазнео на небо, Он се вазнео са нашом природом. Он је Богочовек. Дакле, наше тело је почаствовано, да седне са десне стране Бога Оца.

 

Свети Серафим Саровски, велики чудотворац и велики светитељ Руске Православне Цркве, и рускога народа увек је говорио онима који су му долазили шта је циљ нашег хришћанског живота, зашто ми долазимо у Цркву, зашто постимо, зашто се трудимо да будемо добри људи, добри по Божијем добри. Циљ нашега живота јесте да задобијемо благодат Светога Духа.

Није довољно да смо само побожни, ето тако да верујемо у апостоле, анђеле. Верујемо да је Господ Бог из љубави своје дошао на земљу, страдао за нас. Све је то умом, али ми све то треба да савладамо, да примимо Духом Светим, да се Он усели у нас, да Он отвори и просвети нашу таму, да буде Светлост нашега живота. А када живимо у светлости онда ћемо моћи да разазнамо велике и недокучиве Тајне Господа Бога, како је то Бог Отац, Бог Син и Бог Дух Свети – Један Бог, три Личности.

 

На крају, Епископ Јустин је додао: „Нека тај живи, Истинити Утешитељ, благодатни Бог буде са свима нама. Да нас води и руководи, да не застранимо на путу ка Царству небеском. А помоћник за то нам је Пресвета Богородица и апостоли и анђели и мноштво сведока и мноштво светитеља.“

После Свете Литургије и чина ломљења славског колача за сав благочестиви народ припремљена је славска трпеза.

Након свечаног ручка, Епископ Јустин је заједно са председником општине Дејаном Ковачевићем и братством храма обишао уметнике са Тројичке ликовне колоније у порти цркве, као и новоизграђену црквену продавницу коју је финансирала општина Горњи Милановац.

Вероучитељ Горан Вучковић