Пасхална радост у Радаљеву

Надомак Ивањице у једном малом брдско-планинском селу Радаљеву, у храму посвећеном Светом великомученику Георгију, ове године се са невиђеном радошћу и нестрпљењем ишчекивао дочек Празника над празницима. Спремајући се кроз дане Свете четрдесетнице постом и молитвом за сусрет са Васкрслим Христом, парохијани овог села малог бројем становника, али великог снагом вере и несебичне љубави, уз духовне савете свог пароха били су спремни доживети сусрет са Господом.

 

Окупивши се у раним јутарњим часовима у порти цркве, појући најрадосније васкршње јутарње богослужење, са свећама у рукама након опхода око светиње, верници су са својим свештеником започели васкршњу Литургију. У току велелепног богослужења које су својим предивним гласовима красили појци ове светиње, прослава победе живота над смрћу толико је изражена била, да се на лицима верних непрекидно могла видети само чиста и искрена радост. Храм препун деце, порта у којој се налазило верника бар десет пута више него у самом храму, црква улепшана цвећем и васкршњим химнама, била је спремна за сједињење у светој Евхаристији са Победиоцем смрти и дародавцем живота.

 

Поучивши се из премудрих речи првојерарха наше Цркве, осећајући реални сусрет душе са Богом, након Светог причешћа окупљени народ је у прелепом јутарњем дану и најлепшој атмосфери, наставио празничне радости у порти. Свештеник, који је и вероучитељ у ОШ Прилике, организовао је ликовно-литерарни конкурс за децу од првог до четвртог и петог до осмог разреда. Од 56 радова, најугледнији чланови парохије су изабрали најлепше и најбоље радове. Сва деца, којих је било преко 40, од свештеника су добила иконе и различите поклоне у знак захвалности за учешће на конкурсу, а најбољи радови награђени су посебним и свечанијим поклонима. Чак и најстарији чланови парохије, кажу да толики број деце о Васкрсу никад није био при овом храму, а та дечја граја која је одјекивала портом управо је и потврда наше вере да је суштина хришћанског живота – сам живот и радост.

А радост празника у нашем месту са овим није била завршена, јер је свештеник за своје парохијане који су га пре непуних годину са највећом љубављу и прихватили и дочекали, организовао још неколико манифестација. У току доделе награда деци, чланови црквено управног одбора су изабрали 3 најлепша украшена васкршња јаја, а посебне честитке и награде ове године отишле су у руке породице Араповић, породице Тошовић и породице Савић. Одмах потом, већина присутних узела је учешћа у такмичењу у куцању јајима, а за финалисте свештеник је обезбедио посебне мирисне иконе, које су биле мала награда за радост и труд у којој смо сви узели учешћа.

Завршавајући свечани програм, свештеник се посебно захвалио свим присутним парохијанима а посебно деци на доласку и учешћу, након чега се славље уз музику и песму наставило уз најлепше коментаре у наредним сатима. Радост Васкрса, која је ове године обасјала срца свих нас, улила је и наду да једино са Богом живот носи истинску лепоту. А сва та лепота могла се и видети и осетити у нашем месту, а и чути у најлепшем поздраву: Христос Васкрсе!

ЦО Радљево