Освећење звона у Дићима

На дан када Црква слави Свету преподобномученицу Анастасију Римљанку и Светог Аврамија Затворника, по благослову Епископа жичког Г. Јустина, освештано је звоно и палионица за свеће у склопу новоподигнутог звоника покрај средњовековне цркве са некрополом, у селу Дићи код Љига.

Чин освећења новог звона служили су: Архијерејски намесник качерски протојереј Светолик Марковић, протонамесник Драган Мијаиловић, јереј Горан Џопалић, јереј Миодраг Марковић и ђакон Слободан Пејовић.

Звоник је саграђен у јесен 2017. г. по пројекту архитекте Саве Ристића из Београда. Средства за градњу звоника су обезбеђена прилогом др Миле Срећковић из Келна, иначе родом из Дића. Нажалост госпођа Мила Срећковић се након краће болести упокојила пре пет месеци у Немачкој. И поред тога што је већи део свога живота провела у Немачкој, никада није заборављала своју земљу и свој род.

Звоно од 208 кг изливено је у ливници „Лиграп“ у Белосавцима. Дар је поменуте др Миле Срећковић и Николе Савића из Г. Милановца, који је тренутно на раду у Шведској, а један део средстава је прикупљен од мештана села Дићи и Доњи Бањани.

У беседи је надлежни свештеник протојереј Светолик Марковић нагласио важност звона  за хришћане, да су она глас наше савести, да нас њихов звук опомиње и позива на богослужења, најављује и оглашава важне догађаје у животу хришћана. Када зачујемо звона са храма свако треба да се запита да ли је претежније старати се о пролазном земаљском иметку или спасавати душу своју и стицати непролазно благо на небу.

 

У овом радосном празничном сабрању поред верника из Дића, Љига и околних села, учествовали су и гости из Београда, Г. Милановца и Ваљева. Након подизања звона на звоник, сабрање је настављено за трпезом љубави у оближњој етно кући „Шумарев сан“. За време ручка, Милица Марковић, ученица СМШ „Марко Тајчевић“ из Лазаревца, свирала је композиције на флаути и отпевала неколико изворних народних песама са Косова и Метохије и Шумадије.

                                                                                                                  Протојереј Светолик Марковић