Освећење храма и рукоположење у Годечеву

 

На дан Сабора Српских Светитеља, у селу Годечеву, наш Епископ Господин Јустин благоизволео је да служи Свету Литургију уз предходни чин Великог освећења цркве. Верни народ овог краја је почео да гради цркву 2010. године, највећи део градње финансирало је локално становништво. У овом историјском моменту за житеље овог села, Епископу су саслуживали: архијерејски намесник пожешко-ариљски протојереј-ставрофор Ненад Величковић, протојереј Мирослав Лазић из Смедерева, јереј Драган Тимотијевић, јереј Саша Станишић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Небојша Вукадиновић.

Током Свете Литургије, за велики труд и пожртвованост око изградње храма Епископ је рукопроизвео надлежног свештеника Сашу Станишића у чин протојереја. Ови радосни догађаји су употпуњени добијањем још једног свештенослужитеља Цркве Божије, силом Светог Духа. У чин ђакона рукоположен је вероучитељ Јован Тимотијевић из Ужица.

Присутнима се Епископ обратио беседом у којој је истакао да се данас велики благослов излио на ово место, да Господ призива све људе у Царство Небеско где нема туге ни жалости. Оваплотивши се од Духа Светога и Марије Богородице, Он је са Неба на земљу свео Рај, при чему се многи питају какав је то рај када нас окружују страдања и муке. Муке су за оне који су далеко од Цркве, а за људе који су у Цркви и који се труде око спасења многе ствари су јасније. Епископ је у наставку беседе поучио верни народ о потреби чињења добрих дела и неопходности личне молитве свакога од нас.

Литургији је присуствовао председник Општине Косјерић господин Жарко Ђокић са сарадницима. После резања славског колача, добротворима овога храма додељење су захвалнице за несебичну љубав и пожртвованост коју су показали према Цркви Божијој. Добитници су: Грујо Јовановић из Годечева, Милисав Алексић из Годечева и Милица Иркић из Косјерића.

За трепезом љубави коју су уприличили мештани села, старешина храма отац Саша обратио се присутнима заблагодаривши Богу који нас је сабрао на овом месту. У име свих парохијана заблагодарио је и нашем Епископу, што је посетио ово место, осветио храм и одслужио Свету Литургију. Посебно се захвалио својим парохијанима који су већ седам година несебично помагали Цркву своју, често се одричући својих потреба да би помогли да се доврши ово богоугодно дело.

 

Радост ових великих догађаја је настављена уз народно весеље и пригодан музички програм.

 

                                                                                                 ђакон Небојша Вукадиновић

фото: Слободан Јовичић