Освећен храм Преображења Господњег на Златибору

У суботу 12. октобра 2013. године, на дан Светог Киријака Отшелника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и Администратор Епархије жичке Г. Јован, освештао је новоподигнути храм Светог Преображења Господњег на Златибору, a саслуживало је више од двадесет свештеника и шест ђакона.

Златибор 7

Богом дано лепо време учинило је дочек и литију веома свечаним. Епископа су дочекали: свештенство, верни народ, званичници Општине Чајетине, ученици четвртог разреда Богословије Светог Арсенија Сремца из Сремских Карловаца, ученици Основне школе на Златибору и бројни гости ове прелепе планине. Завршавајући овај свети чин Владика се захвалио свима који су на било који начин помогли да се овај храм подигне и да Златибор добије свој биљег, своју круну, која ће је красити.

На Светој Литургији у чин протојереја и правом ношења напрсног крста одликован је пензионисани парох златиборски протонамесник Слободан Ратковић, правом ношења напрсног крста одликован је и протојереј Миљко Старчевић, пензионисани парох ужички, а чином протојереја одликовани су парох чајетински јереј Драгиша Ђуричић, који је пре двадесет година као старешина цркве у Чајетини са Црквеним одбором започео градњу овог храма, и садашњи парох златиборски јереј Ненад Бајић.

Златибор 24

Дајући им ово велико одликовање Свете Цркве, Епископ Јован им је захвалио за досадашњи рад, али је нагласио да су позвани на одговорност и рад до краја живота. Орденом Светог Саве Другог степена одликован је Господинн Бранко Игњатовић, архитекта са Златибора, који као члан Грађевинског одбора стручношћу и знањем помаже да се храм заврши. Поред тога пројектовао је и велики број храмова не само у ужичком крају, парохијски дом на Златибору и многим другим местима. Граматама признања одликовао је велики број задужбинара, великих добротвора и добротвора Цркве на Златибору. У пригодној беседи после Свете Литургије Владика је позвао народ да води рачуна о свом животу, о свом понашању, да учествује на Светој литургији, а не само да присуствује, а учествоваће ако редовно долази на Службу, себе уграђује у Цркву и редовно се причешћује.

Свечани ручак је приређен у Студентском одмаралишту „Ратко Митровић“ на Златибору.

Архијерејски намесник ужички

протојереј-ставрофор Милош Босић