Опело и сахрана протојереја-ставрофора Томислава Милинковића

У недељу 28/15. јула 2019. лета Господњег, на дан када Црква прославља Свете Кирика и Јулиту и Светог Владимира Кијевског, овоземаљски живот је заменио за вечни протојереј-ставрофор Томислав Милинковић.

 

Прота Тома је рођен 11. септембра 1944. године у Тометином Пољу, подно Дивчибара, у благочестивој и многодетној хришћанској породици, у јеку борби за време Другог светског рата.
Био је ђак београдске Богословије, а након средње школе и војног рока, ступа у брак са Горданом, са којом има две ћерке и од којих има шесторо унучади.
Прота Тома је служио Богу и роду у Белој Реци подно Златибора, затим на Мокрој Гори на Тари, а највише времена је провео као вишедеценијски секретар Епархијског Управног Одбора Епархије Жичке, за шта је добио Орден Светог Саве првог степена на предлог Епископа жичког Г. Јустина, за све што је урадио за нашу осмовековну Епархију.

 

 

На опелу, које је служено у Светотројичном храму у Краљеву, уз присуство великог броја свештенства, архимандрит Дамјан, који је наследио проту на задужењу секретара ЕУО, истакао је да је протина крилатица била она народна „Ко Цркви даје Богу позајмљује“ и да је сав живот свој предао Цркви као заједници. Прота Рако, брат упокојеног проте Томе, дугогодишњи намесник из Чачка, посведочио је и о једном посебном акту блаженопочившег патријарха Павла из 1998/99. године, са којим је известио тадашњег Епископа жичког блаженопочившег Стефана да је завршни рачун Епархије жичке најбољи који је примио из целе СПЦ и да цео савет ЕУО оцењује највишом оценом.
Прота Тома је био омиљен и међу свештеницима. Волео је да засвира фрулу, био је дугогодишњи члан чувеног Жичког хора, а уз све јако скроман.

На дан Огњене Марије је служено опело, а сахрана је обављена на Старом градском гробљу у Краљеву.
Бог да ти душу прости добри прото!

Јереј Јован Стојковић,
парох доброселички