Опело новоупокојеном протојереју Тому Величковићу (1935-2022)

Дана 14. маја 2022. када наша Света Црква прославља Светог пророка Јеремију, у Храму Светих апостола Петра и Павла у Мрчајевцима, служено је опело уснулом у Господу протојереју Тому Величковићу. Опелом је началствовао Архијерејски заменик протојереј-ставрофор Љубинко Костић уз саслужење Архијерејског намесника љубићког протојереја Николе Вучетића и мноштва активног и пензионисаног свештенства овог краја. Доста верног народа и чланова породице узело је учешћа у молитвеном сабрању над одром прота Томе. Раније током дана служена је Света Литургија.

Протојереј Тома рођен је 18. октобра 1935. у богомољачкој породици Величковића у Доњој Горевници, где се учи првим хришћанским поукама и врлинама у кругу породичног дома. Основну школу је завршио у Мрчајевцима, а потом похађао Богословију Светог Саве у Београду.

У својој вишедеценијској пастирској служби истакао се преданим радом на провереним му парохијама. Службовао је за кратко у Рамаћи, затим Трнави, потом Гунцатима и на крају у Мојсињу где се најдуже задржао и одакле је отишао у пензију 2000. године. У тешким временима за Цркву успео је да буде прави пастир својој пастви и да сведочи и шири Реч Божију, што се можда најбоље огледа у томе да је као надлежни парох послао 14 ђака у средње богословске школе. Они данас служе Светом Олтару и своме роду, а прве кораке у својим заједницама су начинили уз прота Тома.

Након дуже болести, у среду 11. маја текуће године преселио се у наручје Господа нашег у свом дому у Мрчајевцима. За њим су остали супруга Мица, синови Драган и Зоран са породицама, унуци и многобројна родбина.

Са надом у Васкрсење, у овим данима попразништва Васкрсења Господњег, призван је да у вечности служи Литургију са свима светима рода нашег и васцелог Православља!

Вечан ти помен достојни блаженства брате и оче наш Томо!

Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

Јереј Саво Величковић