Недеља Православља у Храму Светог Саве у Краљеву

P1090712Предивног пролетњег јутра окупаног блиставим сијањем благог сунца, жички Архијереј је служио Божанствену Литургију у Саборном Храму у Краљеву. Под пространим сводовима храма се скупило мноштво верних који су дошли да се причесте Часним Даровима.

Прве недеље поста наше очи и срца се наслађују гледајући како српски народ прилази своме Господу и Спаситељу и уједно осећамо жал што таква слика није стални призор на нашим свештеним сабрањима. Молитвено појање, молски возгласи Владике и свештеника и сунце које нас је штедро обасипало својим благим зрацима су свакако утицали и на то да се деси и једно мало лепо чудо – окупљени људи су достојанствено и у свештеној тишини присуствовали Литургији не реметећи богослужење својим жамором (наши људи, нажалост, често не умеју то да чине).

P1090734Та молитвена атмосфера је, између осталог, и проистекла и била употпуњена и Владикином надахнутом беседом о љубави Божијој према нама грешнима, јер данашњим празником Црква слави читав домострој спасења који је отпочео оваплоћењем Господа Бога. У кратким цртама ћемо покушати да осликамо најосновније обрисе онога о чему је наш Владика причао: „У Недељу Православља Црква слави то што је тријумфално посведочила да се кроз целивање и побожно слављење икона Христових, Пресвете мајке Божије и светих заправо прославља Господ Бог који је из љубави према нама Оваплоћењем примио тело људско. А Господ је ради нас и ради нашега спасења сишао са неба на земљу, оваплотио се од Богородице, страдао је и васкрсао, вазнео се на небо и послао нам Духа Утешитеља. Обожење је оно што Господ жели да нам дарује, зато је страдао за нас, да постанемо богови по благодати и зато Црква зове и призива све оне који хоће да се спасу, да се преобразе и да се уздигну из овога света оваквога какав је“. Владика је своју беседу завршио жељом која је уједно и молитва – да и ми уђемо у Царство Божије, да вечно живимо, да вечно  славимо и да се вечно наслађујемо гледањем лица Божијега. Амин!

Нека Господ услиши речи нашег Владикe и нека данашње слике из наших храмова постану слике које ће се виђати сваке недељне Литургије!

                                                                                                            Ђакон Стефан Милошевски