Монашење у манастиру Успенија

 У петак 30. августа 13. године, на дан кад наша Света Црква богослужбено прославља Свете мученике Патрокла и Мирона, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и Чувар трона Епархије жичке Господин Јован, посетио је Свету обитељ посвећену Успенију Мајке Божије под Кабларом, ктиторски манастир Светог владике Николаја.

Uspenje9

        Том приликом замонашио је у чин мале схиме искушеницу Стојку, давши јој име Олимпијада, по Светој Олимпијади, ученици Светог Јована Хризостома. Чину монашења пруисуствовао је велики број монаштва жичке Епархије као и свештенства Епархије шумадијске, усрдно се молећи за новопострижену сестру нашу Олимпијаду.

       Епископ Јован је својом беседом поучио сестринство ове Свете обитељи о улози монаштва у спасењу света, а и све нас подсетио на значај послушања, не само у манастиру већ и у животу свакога од нас, јер ко нема послушности не може се ни спасити.

       После овог светог чина уследила је трпеза љубави коју је припремила игуманија Наума са сестринством ове Свете обитељи. Владика Јован се дуго задржао у обитељи овој поучавајући поверено му стадо Божије, искрено се радујући што је Црква Божија постала богатија за још једну душу монашку.

презвитер Владе Г. Капларевић